Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С конкурс избират проектант за нова лаборатория в Антарктика

01 май 2019, 13:30 часа • 8197 прочитания
Реклама

Конкурс, на който да се избере проект за лабораторен блок в  антарктическата ни база на остров Ливингстън  обяви проф. д.н. Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт.

Наградите за първо, второ и трето място са съответно – 2000, 1500 и 1000 лева. Класираният на първо място ще получи задание да създаде работен проект за лабораторията на стойност 950 000 лева без ДДС.

Журито е с председател проф. Пимпирев и членове: доц. Юри Кучев (зам.-ректор на Софийския университет), арх. Димитър Коев, доц. любомир Кендеров, Йордан Йорданов, Драгомир Матеев и Стефан Велев.

Изграждането на нова лаборатория е заради необходимостта на експедицията да осъществява геоложки, биологични, медицински и екологични научни изследвания. Специализираните помещения ще са предназначени за лабораторна обработка на събраните проби и образци от теренните проучвания.

Оценката на проектното решение се извършва на база сравнение между отделни предложения, като се оценяват високата естетическа и функционална стойност на предложеното решение съгласно представеното техническо задание. Към проекта се прилага обяснителна записка, план - разпределения на етажа; разрези и фасади; текст с технически показатели; визуализации на обемното решение на сградата; от която журито да придобие най-точна представа за проектното решение.

300 000 лева за изграждането на бъдещата лаборатория са предоставени от Министерството на образованието и науката.

„Българската полярна база е включена към Националната пътна карта за научна инфраструктура. Тя представлява единствен по рода си български на,учен център, в който нашите изследователи имат възможност да работят съвместно с колеги от цял свят по проекти с глобално значение като климатичните промени, търсенето на ензими и микроорганизми за нови животоспасяващи лекарства, изследване и запазване на уникалната природа. Българската база има належаща нужда от построяване на нова модерно обзаведена и оборудвана научна лаборатория, която да отговори на засиления интерес на българските и чуждестранни изследователи за проучвания на съвременно ниво в тази част на Антарктика“, каза в интервю за в-к „Труд“ преди 9 месеца проф. Пимпирев.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес