Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонт и строителство на нови водоеми: Държавата обяви мерки срещу безводието

22 август 2024, 15:01 часа • 2696 прочитания

Ден след като служебният премиер Димитър Главчев разпореди на няколко министри да изготвят спешни мерки за справяне с водната криза в страната, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе среща на своеобразния щаб.

Тя е била между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. В нея са участвали и ръководствата на Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, „Българския ВиК холдинг“ ЕАД, зам.-министри и експерти от министерствата.

Припомняме, че редица общини минаха на воден режим, а в Смядово имаше и частично бедствено положение.

Още: След сушата: Водата в язовирите намалява, но не критично

Засушаване и високи температури - това ли е причината?

"Обсъдена беше ситуацията с наложените водни режими в населените места. Бе отчетено, че сред основните причини за недостига на питейна вода е сериозното засушаване и повишаването на температурите", съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология - 2024 г. е третата поред суха и гореща година, аргументират се от ведомството. Месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година периодът на засушаване е и най-дълъг, като продължава повече от три месеца. В резултат на това има спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година. Намаление на обемите се отчита и на останалите водоизточници.

Снимка: МРРБ

Като друга причина за безводието са посочени загубите на питейна вода по старите водопроводни мрежи в определени населени места, както и загубите за напояване по амортизираните напоителни системи.

Още: Над 4,4 милиарда души на Земята нямат постоянен достъп до вода

Мерките

"За справяне с проблемите и за свеждане до минимум на негативите за населението продължава работата в авариен режим на всички държавни структури в координация с местните власти. Създава се работна група с експерти от всички ресорни министерства, която ще е и своеобразен координационен център, за да се постигне по-голяма ефективност на общите усилия на институциите. Тя ще набележи както краткосрочни, така и дългосрочни мерки като част от национална политика за решаване на проблема с водоснабдяването на населението и напояването на земеделските култури", казват от МРРБ.

Още: Нямат вода: Граждани искат оставката на кмета на Елена

Работната група ще има за цел да предложи конкретни решения за подобряване на ефективността и контрола, осигуряването на резервни водоизточници и приоритизиране на стратегически язовири, които трябва да се построят или рехабилитират, за да се гарантират водните запаси на страната за справяне с климатичните промени в следващите години.

"Ще бъдат анализирани и необходимите законови промени, тъй като водоснабдяването е стратегически сектор и част от националната сигурност. Ще се обсъди и изработването на цялостен хидромелиоративен анализ, който да покаже както вариантите за подобряване на водоснабдяването, така и нуждата от ремонт и строителство на нови изкуствени водоеми", гласи информацията на министерствата.

Още: Критично ниски нива на язовирите в Централна България: Масови протести заради безводие

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес