Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рахой ще анализира мерките на ЕЦБ

03 август 2012, 19:14 часа • 5278 прочитания

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че иска да анализира новите мерки, планирани от Европейската централна банка за успокояване на дълговата криза, преди да реши дали ще поиска спасителна помощ за страната си, предаде БГНсе.

"Искам да видя тези мерки, да разбера дали са адекватни и тогава ще взема най-доброто решение в общ интерес на испанците", заяви той на пресконференция в отговор на въпрос за евентуално глобално спасяване на испанската икономика. "Какъв подход ще бъде използван? Какво смятат да купуват на вторичния пазар?", запита испанският премиер във връзка със съобщението за евентуална намеса на ЕЦБ на дълговия пазар.

"Все още не знаем и не можем да реагираме по безотговорен начин", заяви Рахой. По този начин той отново избегна да отговори на въпроса дали Испания ще отстъпи и ще поиска помощ, за да облекчи огромния натиск на пазарите, увеличил драстично лихвите, които страната трябва да плаща, за да се финансира.

Рахой все пак заяви, че вижда положителни аспекти в изявлението на Марио Драги вчера. "Президентът на ЕЦБ заяви, че различията (на разходите по финансирането на различните страни от еврозоната) са неприемливи. Президентът каза, че е готов да се намеси на вторичния дългов пазар. Това е значителна промяна", посочи той. Испанският премиер определи сред петте основни цели на правителството си желанието да работи с европейските си партньори за "разрешаване на проблемите с ликвидните средства, с финансирането" на затруднените страни. Той припомни, че Испания е подкрепила създаването на банков и бюджетен съюз в еврозоната, позиция, която защити и на срещата на върха на ЕС в края на юни.

Редктаор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес