Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест срещу ново депо за опасни утайки в Златица и Пирдоп

01 септември 2013, 13:42 часа • 23373 прочитания

Металургичното производство в Средногорието продължава да разширява обема и територията на съхранявани опасни отпадъци, въпреки постановлението на Министерския съвет за „гореща екологична точка”. Това посочва в съобщение до медиите Коалиция за устойчиво развитие.

МОСВ и „Аурубис” са процедирали надграждане на хвостохранилището и ново депо за опасни утайки на медодобивния комбинат в Златица и Пирдоп, срещу което започнаха протести на граждани и неправителствени организации, твърди неправителствената организаци. В едно от депозираните експертни становища, които оспорват подозрителната административна процедура, заплашваща живота и здравето на хората, природата и градската среда в региона, се казва:

„Гражданският мониторинг, който осъществяват сдруженията и фондациите от Коалиция за устойчиво развитие върху дейността на „Аурубис-България”АД и вредните влияния от нея, показва липса на социална, екологична и корпоративна отговорност, за което сме сезирали акционерите и централата на „Аурубис” в Германия, българския мениджмънт, контролните органи на Р България и ЕС. Няма как новопроцедираното ИП да не повтаря лошата бизнеспрактика, докато не се признаят досегашните вреди и нарушения и не се установи диалог и сътрудничество с местното население и гражданските организации. Нашата оценка за готовността на „Аурубис-България” да спазва в дейността си и в новото ИП здравните и екологични норми е изразена с присъждането на обществена антинаграда за устойчиво развитие за 2012 г. - „Пъстър пор”. Абсурдно е и не можем да одобрим задание за ОВОС на съоръжения, за които се крие какъв е съставът на концентрата, който се преработва и оттам - каква е степента на опасност за хората, природата и градската среда.”

Гражданските организации са документирали, че в МДК-Пирдоп се преработва забранен в Европа концентрат, съдържащ отровното съединение арсен, добиван в близката мина „Челопеч” от канадската компания „Дънди”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес