Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промени в Закона за наследството: Как завещанията ще станат по-сигурни

23 февруари 2024, 09:54 часа • 15501 прочитания

Нотариалната камара внесе предложение за изменение на Закона за наследството. Промените засягат частта за публичност при обявяване на завещанията. Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев поясни в студиото на Bulgaria on air, че от камарата целят осветляване на техническия момент, когато намерено завещание се отваря и се чете. „Искаме да създадем публичност. Да се осведомят наследниците по закон и да присъстват. Да се даде срок от 30 дни, могат и преди този срок да отидат при нотариус и с протокол да се удостовери тяхното присъствие", разясни председателят.

По негови думи завещанието има стойност на нотариален акт, като с него се прехвърля имущество. Завещанието може да бъде написано на амбалажна хартия с едно или пет изречения, но да има стойността на сложен нотариален акт от 20-30 страници. Танев информира, че хората, които създават фалшиви завещания се възползват от липсата на публичност. Промените предвиждат, който има право да оспорва завещанието да го направи веднага при отварянето преди да се извършат сделки и имотът да е препродаден.

Танев поясни, че нотариусът не носи абсолютно никаква отговорност и не може да проверява дали едно завещание е автентично или не. Това не го проверява и съдът, това го проверява експертът. Който оспорва трябва да заведе дело за автентичността и проверката на завещанието може да стане в съдебно разследване.

Още: Лишиха от наследство Жан-Мишел Жар и сестра му

Снимка: iStock/Guliver

Какво предвиждат промените 

"Предлагаме нещо елементарно, което може да стане с изменение на един текст от Закона за наследството. Предлагаме и възстановяването на завещание, което е написано на компютър. Въпросът е да има двама или трима свидетели при написването. Това е гаранция, че завещанието не е подправено", каза председателят на Нотариалната камара.

Той казва, че много от колегите му отказват да приемат завещания, за да нямат неприятности. „Завещанието е нещо много съществено в базата данни на Нотариалната камара има над 80 хил. завещания,“ информира председателят.

Консултацията - важна част 

По негови думи възрастни хора, на които като им се налага да се разпореждат с недвижими имоти или суми в банки, е хубаво да имат човек, който да ги съветва. Този съветник може да е от най-близките наследници до съседите. „Ние предлагаме в този регистър той да ги определи. Да се поиска съвет, консултация.“ Председателят казва, че като се освети този момент, хората няма да са манипулирани със своето незнание. „Регистъра го има в 12 европейски страни. Ще депозираме искания, докато не стане този регистър. Технологично сме готови да го направим в нашия сайт. Изисква се промяна в наредбата за архивите, която сме предложили", обясни Танев.

Още: Съдът постанови: Ето кой какво получава от завещанието на Арета Франклин

Той уточни, че при 80 хил. завещания се спори по няколкостотин и не става дума за масовост. Но зачестяват неавтентичните завещания и става трудно да се разпоредиш с имота. Танев поясни, че всички сделки, които се водят за имота към момента се отменят, ако се появи наследник със завещание.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес