Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата възобнови разследването за "Яневагейт"

04 ноември 2016, 14:30 часа • 1820 прочитания

Прокуратурата е възобновила разследването, образувано във връзка с изтеклите разговори между отстранената от председателския пост на Софийския градски съд Владимира Янева, уволнената съдийка Румяна Ченалова и адвокат Момичил Мондешки. Това съобщи "Дневник", като се позовава на информация от държавното обвинение, която беше потвърдена за "Правен свят" от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Наблюдаващият делото прокурор Димитър Петров от антикорупционното звено към Софийската градска прокуратура се е самосезирал в сряда, след като Мондешки даде интервю за в. "Труд".

Петров е постановил да се извърши разпит на адвоката, както и на Атанас Чобанов и Асен Йорданов - главен редактор и собственик на сайта "Биволъ", който публикува записите. Ще бъдат разпитани и други свидетели по преценка на прокурора. Освен това Петров ще изиска от сайта всички записи, с който "Биволъ" разполага.

В края на юли стана известно, че наблюдаващият прокурор е спрял досъдебното производство, тъй като разследващите не са могли да намерят човека, записал разговорите. В интервюто пред "Труд" Мондешки заявява, че разговорите всъщност били нарочно записвани. Той твърди, че те са били направени с диктофон в дома на Ченалова и всичко, което се говори, е било предварително измислено и не е истина.

"Целта беше записите да им помогнат да се оправят с проблемите си, а след като бяха освободени като съдии, вече не знам. Не си задавах тогава въпроса как ще бъдат използвани", обяснява Мондешки.

Ден по-късно пък Румяна Ченалова коментира, че е потресена от лъжите на адвоката и изяви готовност да застане на детектор на лъжата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес