Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Проклятие върху всички творци": Главчев с критика към културното министерство заради "театралната афера"

09 октомври 2024, 11:32 часа • 392 прочитания

"Очаквам по-енергични действия от страна на Министерство на културата, за да могат да бъдат локализирани виновните и да понесат своите наказания. Абсолютно е недопустимо театралната общност и хилядите творци на културата да понасят бреме, което не са заслужили".

Това коментира преди началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод на скандалите в част от театрите в страната и данните за финансови схеми с работещи в творческите колективи. Самият Главчев определи темата като "театрална афера" и подчерта, че няма да допусне тя да стане "евъргрийн".

Още: Найден Тодоров: Не е нова схемата за източване на пари от Министерството на културата

"Възложих на главния инспекторат на Министерски съвет също да извърши проверка, но очаквам и културното министерство с по-бързи действия да приключим тази тема и да се знае кои са виновните и да понесат своята отговорност, а не да се разпростира проклятието върху всички театри и творците, които не заслужават нищо подобно", каза още премиерът.

Граничният контрол

По повод инспекцията на оградното съоражение по българо-турската граница от страна на министри и служби, Главчев каза:

"По време на заседанието на КСНС беше поставена темата, че липсвали сто километра от преградното съоражение на българо-турската граница. В резултат на това в понеделник прелетяхме над съоражението и след това по земя извършихме проверка и се оказа, че цялата ограда си е на място, а ако има компрометирани участъци - те се възстановяват за 24 часа. Така че можем да сме спокойни - преградното съоражение си е там, с изключение на 50 метра по река Тунджа, където се компенсира с патрули", коментира Главчев.

Още: Главчев увери, че няма компрометирани участъци по оградата на българо-турската границаП

о думите му с оглед развитията в Близкия изток и потенциален мигрантски натиск следва да се вземат още решения, свързани с увеличаване на видеонаблюдението и с повече патрулиращи, ако рязко се увеличи натиска.

Изборите на 27 октомври

По отношение на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври и критиките, че поредицата предизборни акции срещу политически активисти хвърлят сянка и върху честността на вота, Главчев каза:

"Изборите се провеждат по два начина - с хартия и машина. Вземаме мерки да се подобри организацията с цел да не се изкривява вота както на хартия, така и да няма манипулации с машините. Направили сме предложения до ЦИК, очакваме да бъдат приети, а тези, които не са приети - ще уведомим обществеността. Усилията няма да престанат както по отношение на хартиените бюлетини, така и по отношение на машините да се следи процеса да бъде честен, прозрачен и без манипулации", коментира още служебният министър-председател.

Още: "Справедливост значи еднакъв подход към всички, пристъпили закона, а не само към избрани": Президентът с критики към службите

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес