Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Павел Павлов: Дядо Даниил трябва да пренесе дълговечната традиция, но и да работи в "окото на медиите"

30 юни 2024, 16:51 часа

"Да ни е честит новия български патриарх Даниил. Той е четвърти в Новата ни история, но нека не забравяме, че имаме българска патриаршия от 1100 години с изключително важна история. Ние трябва да знаем колко важен е патриархът като обединител и лице на българската църква. Той трябва да отговаря на нашите очаквания, които са поставени още от патриарх Евтимий, но и да решава проблеми, които стоят в "окото на медиите" и са съвременни. Вярвам, че дядо Даниил ще успее да пренесе тази дълговечна традиция и да я обнови в  в новото поколение на България", заяви проф. Павел Павлов от Богословския факултет пред БНТ.

Реклама

"Това е най-младият от тримата кандидати. И според мен това е добре. По-младите в Църквата ни карат да имаме по-сериозни очаквания с оглед на това, че имаме един патриарх, който освен, че има физически сили, мисли нещата в един по-съвременен начин. Дядо Даниил е бил наш студент в един от първите випуски, в които съм преподавал. И според мен той представлява една много солидна приемственост в Църквата", каза още Павлов. 

Доц. Костадин Нушев допълни, че на балотажа и двамата митрополити, Видинския и Врачанския, са били представитали на монашеската школа на Хаджидимовския манастир. "Съборът излъчи двама духовници, които са събратя и са представители на тази манастирска обител", каза той. Той коментира още, че във визитката на Даниил ясно личи как той е типичен представител на тези младежи на 90-те години, които са се изградили по време на промените.

"За мен е много интересен този процес, който наблюдаваме в момента - как една патриаршия се обновява, как тя разпознава ново поколение духовници. Елиминират се от една страна стари обременености, но се наследява и опит и мъдрост, който е много важен", допълни още Нушев.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес