Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава разрушаването на Тютюневите складове в Пловдив, алармира проф. Минеков

01 септември 2022, 22:37 часа • 3521 прочитания

В нарушение на закона продължават разрушаването на “Тютюневите складове” в Пловдив. Това съобщи на страницата си във Facebook министърът на културата проф. Велислав Минеков. Той уточни, че е информирал МВР и се връща при складовете.

По-рано днес, служебният министър на културата отново заяви, че няма да допусне събарянето на тютюневия склад в Пловдив. Той пристигна спешно през деня в Тютюневия град, след като арх. Петкана Бакалова оповести в социалните мрежи, че незаконно се събаря складът на ул. "Г. М. Димитров" и "Езкарх Йосиф", който е групов паметник на културата. По думите на министъра тютюневите складове са част не само от историята на града, а и на страната.

„Това е част от историята на града. Бранете си града и историята! Не трябва да се допуска това, не трябва да се остави така, а да се изпълнят всички предписания! Това е не само беда за архитектурата и историята на Пловдив, а и желание за удар върху служебното правителство", заяви министър Минеков, цитиран от БНР.

Арх. Петър Петров съобщи, че процедурата е започнала миналия октомври за Тютюневия град. Преди две седмици са оповестили собствениците и общината, че за 12 сгради на тази територия има заключителна оценка да им се даде статут на паметници на културата. По думите му от 2017-та година всички тези сгради са имали фишове за даване на статут на паметници на културата за тази територия, но наредбата е променена, а процедурата - спряна.

Днес е даден такъв статут на тютюневия склад на бул. "Христо Ботев" 51 и 53.  Минеков отиде да провери какво се случва и там, като на място видя как се бута и тази сграда. Единственото, което ни остава е да се обърнем към съда. Законовите правомощия ще дойдат  след окончателното разпореждане с мое решение. Дотогава нищо няма да остане..., каза още Минеков. „Тук има опит за изпреварване на решенията, тъй като са били запознати, че това ще се случи следващите няколко дни. Естествено утре аз ще подпиша становище с което безобразията ще бъдат спрени окончателно. Нищо не е в състояние да ме откаже“, отбеляза още той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес