Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преразглеждат разпределението на средствата за национални доплащания за тютюн

24 февруари 2015, 19:54 часа • 20400 прочитания

Ще бъде преразгледан вариантът за преразпределение на средства за национални доплащания за тютюн. Това е договорено на срещата на тютюнопроизводителите с Министерство на земеделието и храните, заяви Георги Ралчев, държавен експерт в Дирекция „Държавни помощи и регулации“ в министерството, предаде Фокус.

Относно варианта да има таван при изплащането на суми за отделните сортове, Ралчев коментира, че това ще доведе до свеждане до минимум финансирането на т.нар. „кухи“ фирми.

„Това е инструментът, който на практика ще ни позволи, да се справим с този механизъм и фирми, които произвеждат свръх количество и са със суми над 20 000 хил. лв., почти да не бъдат разглеждани като участници в схемата. Това всъщност не е голям проблем, защото тези фирми са хипотетични. Масата от хората, които ще получат най-високия интензитет и дял от преразпределението на средствата са около 35 хиляди души. Ако се случи така, че т.нар. „кухи“ фирми получат пари, то това ще са неповече от 50 души“, коментира Георги Ралчев.

Той заяви още, че Европа не дава пари за тютюн и 2020 г. ще е последната, в която МЗХ ще може да предоставя средства под формата на преходно-национална помощ за производство на тютюн. След тази дата се счита, че всеки трябва да е постигнал целите на схемата и да се навлезе в чисто пазарни взаимоотношения.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес