Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложение: Турция да даде 20-25 вилаета на кюрдите?

30 юли 2013, 15:52 часа • 39934 прочитания

Лидерът на легалната и парламентарно представена Партия на мира и демокрацията (ПМД) Селяхаттин Демирташ заяви, че вместо сегашната централизирана държавна структура с 81 вилаети, Турция може да се раздели на 20-25 района със засилени правомощия на местната власт, информира електронното издание на вестник „Милиет”.

„Вместо една особена автономия само за кюрдите, Турция трябва да се откаже от действащата централизирана система за управление и да премине към местно самоуправление. Това не е искане за автономия, а необходимост от нов модел за регионално управление и развитие. Не може да се каже, че кюрдите нямат право на своя собствена държава, но днес живеещите в Турция кюрди искат да използват тези свои права в рамките на един съвместен живот”, посочва още лидерът на ПМД, цитиран от вестник „Милиет”.

В същото време лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан, излежаващ доживотна присъда на остров Импарил, призова турските власти да изпълнят своите задължения по мирното решаване на кюрдския проблем, каза неговият брат Мехмет Йоджалан.

„Брат ми отбелязва, че вече е изпълнил своята част от задълженията и занапред ще прави всичко нужно за довеждането на процеса до желания край. Но този процес не може да продължава само с усилията на едната страна. Участници в мирното разрешаване на кюрдския проблем не са само кюрдите, а и правителството на Турция. Моят брат предупреждава, че всеки процес им определен срок, след изтичането на който той може да бъде прекратен”, казва Мехмет в интервю за радио ”Голос России”.

Планът за разрешаването на проблема има три етапа: извеждане на кюрдските сепаратисти от Турция, провеждане на реформи за гарантиране правата на кюрдското население и постигане на стабилен мир и социално примирие.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес