Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Празнична програма за Деня на детето на Софийския литературен фестивал

01 юни 2024, 08:32 часа

На 1 юни, в рамките на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, специални изненади очакват деца и родители в градинката пред НДК в София. Фестивалът се провежда паралелно с Пролетния панаир на книгата – мащабната традиционна инициатива на Асоциация „Българска книга“ за насърчаване на четенето.

Реклама

Книгата – приключение без край

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи започна на 27 май и ще продължи до 1 юни. Тазгодишното мото на фестивала е „Книгата – приключение без край“. Инициативата се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на образованието и науката на Република България, като е част от Календара на културните събития на Столична община. Всички събития в рамките на фестивала и панаира са с вход свободен.

Още: Любимо стихотворение за 1 юни от Леда Милева

Програмата

Програмата за 1 юни е специално създадена по случай Деня на детето и е ориентирана към деца и подрастващи.

Между 11:00 и 12:30 часа гостите на фестивала ще имат възможност за среща с фея Ванилия от “Феята от захарницата“ и създателката ѝ Катя Антонова. От 13:00 до 14:00 ч. ще има представяне на „Арменски народни приказки“ от Силва Хачерян и Лусия Медзикян. Следобедът ще протече в среща с писателя Тим Колинс и кучето детектив Шаро Холмс. В края на деня ще се състои представяне на книгите на деца от проекта „Изкуството на книгата за деца“. Празникът ще приключи с литературен куиз за подрастващи с платформата “Книговище”.

По същото време Пролетният панаир на книгата също има интересни предложения за всички жители и гости на столицата.

Още: 1 юни - Международен ден на детето

На различните щандове на панаира ще има десетки събития, сред които среща с автограф с Яким Вачев, представящ своята поетична приказка "Пчелини: Работливата пчеличка", детско тържество на издателство „БУБОЛЕЧЕ“ на сцената на Културната програма и среща с автограф с Николай Пеев, автор на книгата "Приказки от бъдещето #1: Пепеляшка: Окабелена" и други научно-фантастични произведения. Денят ще включва и срещи на Петя Кокудева, Лилия Старева и Екатерина Григорова на шатрите на техните издателства, както и много други интересни събития.

Фестивалът и панаирът са част от усилията на Асоциация „Българска книга“ да насърчи четенето и да подкрепи българската литература и култура и да представи децата като създатели на културно съдържание и активни участници в културни събития. I БГНЕС

1500 деца в Димитровград получиха подаръци и сокове по повод 1 юни

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес