Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарите: Отварят магистрала "Хемус" край Варна, Стара Загора чака помощ по въздух

16 юли 2024, 07:40 часа • 1820 прочитания

Все още усложнена остава ситуацията с пожарите в страната заради опасно горещото време. Най-сложен остава пожарът край Стара Загора, където снощи се наложи евакуация на вилна зона. Очаква се Стара Загора да получи помощ по въдух и техника от Хасково, където пък ситуацията се нормализира. Междувременно стана ясно, че отварят за движение автомагистрала "Хемус" край Варна. 

Стара Загора очаква помощ по въздух

"Очакваме два самолета и два хеликоптера", обяви областният управител на Стара Загора Методи Марков в сутрешния блок на бТВ. Той уточни, че те ще са по линия на международната помощ и че само хеликоптерите ще се включат в гасенето на пожара в областта. Марков добави, че бедственото положение ще бъде в сила до овладяване на ситуацията. ОЩЕ: Пламъци до къщите: Евакуират вилната зона край Стара Загора

"Ситуацията е сложна. Периметърът на пожара е около 12 км. Цяла нощ са работили екипи на пожарната и на Държавното горско стопанство- Получихме помощ от "Мини Марица Изток" от ТЕЦ "Марица Изток" 2. Военните също се включиха да ни помагат. Цялата налична техника, с която разполагаме, е мобилизирана и всичко е насочено да бъде изгасен този пожар. Поискали сме помощ и от държавата. Очакванията са ни пожарът да бъде овладян днес", обяви секретарят на Община Стара Загора Николай Диков. 

Хасково е готово да помогне на Стара Загора

Директорът на пожарната в Хасково Митко Чакалов уточни в сутрешния блок на бТВ, че 20 пожарни автомобила са на място да гасят пожарите в областта.

"Част от верижната техника, която е тук, ако искат колегите ще бъдат предоставени към тях за помощ", каза Чакалов за колегите си в Стара Загора. 

Отварят участъка от "Хемус"

Възобновяват движението по участъка от автомагистрала "Хемус", който беше затворен заради пожарите.

Главен инспектор Стоян Стоянов от пожарната в морската столица уточни пред БТВ, тази сутрин е относително спокойна, няма действащи огнища. Той добави, че около 1500 дка са засегнатите от пожарите горските територии за двата дни. По думите му основно са горели сухи треви. ОЩЕ: Събират доброволци за борба с пожара в Стара Загора

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес