Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подполковник Кацаров: Засилваме мерките по границата

17 ноември 2015, 17:44 часа
Реклама

Мерките по границата ще се засилват, заяви подполковник Димитър Кацаров, командир на 101-ви Алпийски батальон в Смолян. Военното формирование е единственото на цялата българско-гръцка граница.

"Основната причина за тероризма е разделението на бедни и богати. Терористът няма какво да загуби - той има един живот. Тази граница генерира тероризма", коментираа подполковник Кацаров, цитиран от БНР.

За подсилване на границата са наложени действия и ние ще изпълним решенията на военното ръководство, поясни командирът на 101-ви Алпийски батальон в Смолян.

"Ако трябва нещо да се случва по нашата южна граница, то най-близкото подразделение, което е дислоцирано по границата, логично ще поеме някакви функции, защото от Кулата до Хасково няма друго военно формирование - по цялата гръцка граница сме ние. А ако Македония, например, затвори границите си, бежанците ще тръгнат през Гърция, но дано не се случват тези неща", каза той.

Почти всички държави въвеждат контрол на границите си - например Германия, а Австрия започва да строи огради с Хърватия. Нещата вървят натам, че ще се засилват мерките по държавната граница. Друг начин няма за спиране на този поток, подчерта подполковник Димитър Кацаров.

Според статистиката на МВР само за седмица преди кървавия ужас в Париж над 1000 души са напуснали центровете на Държавната агенция за бежанците. От 25 септември досега общият брой на заминалите нелегално към Западна Европа е 6702-ма души. От януари до края на септември избягалите са 17 481.

Обясненията за изчезването на чужденците са две - или през браздата минават канали, за които МВР си затваря очите, или Гранична полиция се проваля в охраната. От началото на годината към 1 ноември броят на влезлите в страната чужденци е 28 038, като само за месец те са се увеличили с около 7000 души, сочи статистиката.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес