Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По следите на новината за мусаката: Учен откри, че това е откровена простотия в интернет

30 декември 2021, 18:33 часа
Реклама

"Няколко дни вече гледам как масово българите се филмират по една откровена простотия в интернет". Така започва своя коментар Д-р Йордан Стефанов в блога си „Наука и критично мислене“. Поводът е информацията за британско издание, което е определило мусаката като ястието, което оставя най-голям въглероден отпечатък. 

Ето до какви изводи е стигнал авторът: 

Създаде се национална драма от 2 реда в интернет. Псевдоконсерватори веднага нападнаха прогнилия ЕС, русофилите нападнаха запада, Ути заподозря опит някой да ни урони достойнството, "експерти" се появиха по медиите да нищят анализи... Карбовски дори заяви, че ЕС ще забранява мусаката, което е чиста лъжа.

Тъжното е, че много от "престижните" медии окачествиха тези два реда (преписани в BBC) като проучване, изследване. Истината, че това не е проучване, няма изследователска стойност, а се доближава по-скоро до статия на Ива Николова в pik.bg. "Проучването" е направено от сайта за сравняване на доставчици на битови услуги Uswitch , няма никаква изследователска стойност и дори може да се каже, че е използвана доста неточна методика на "изследване". Авторите смятат, че типичната мусака се приготвя в България от изцяло говеждо месо, което по-скоро не е вярно. Освен това е използван "инструмент" за определяне на въглеродни емисии - MyEmissions, който няма аналитична стойност. Да не говорим пък за избора на храни. По мое мнение има доста по-добри кандидати... Статията е изцяло любителска и има за цел просто да популяризира сайта и услугите на uSwitch. Очевидно успехът е огромен, щом успя да предизвика национална паника.

Единственото, което ми липсва в тази абсурдна драма е Македония. Би било редно тя да изпрати протестна нота до всяко посолство относно твърдението, че мусаката е БЪЛГАРСКА. 

Пийте едно вино и не се филмирайте толкова.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес