Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Плашене на гаргите" или драконовски мерки? Европа затяга правилата за джигитите по пътя

19 август 2024, 09:33 часа • 929 прочитания

Европейският парламент иска нов подход за нарушителите на пътя с нов режим на уведомление за глоби и по-строги правила при шофиране по всички пътища в страните-членки.

Според председателя на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев това е "плашене на гаргите".

"Най-вероятно. Почти на 90% съм сигурен, защото, ако искаха те можеха да затегнат нещата много по-рано. Не е тайна, че никога и никъде не се е прилагала санкция у нас на територията на ЕС", заяви Георгиев. По думите му чуждите граждани на пътищата в страната ни са оставени "да правят каквото си искат, но за сметка на това стискаме за гушата българите". Смята, че трябва да се промени изцяло системата за налагане на наказанията и събирането на глобите.

Още: Само за 10 дни: Над 2, 5 млн. събра полицията от глоби

Владимир Тодоров - председател на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи също изрази мнение, че желаните промени от страна на Европа няма да са ефективни. "Защото България е като един остров на безнаказаността. Ако видим какво се случва с чуждестранните туристи у нас - гръцки или румънски, турските автомобили и т.н. карат с превишена скорост, нарушават правилата и после не биват санкционирани".

Снимка: iStock

Според Тодоров има практическо затруднение те да бъдат наказани. "Ако направят нарушение и бъдат спрени от патрул, влизаме в една безумна процедура - трябва да го закара примерно до Ихтиман, да намери заклет преводач, който да му преведе. След като му съставят двуезичния акт - той трябва да му бъде връчен. Трябва да намерят началника на районното, който да издаде наказателно постановление. И след като го получи, той може да не плати веднага, а да го обжалва".

Още: Ако хваща истинските престъпници, МВР да си купи и изтребители

За разлика от Гърция или Румъния, например, където "нещата за българските шофьори се променят драстично", защото полицаите извън пределите на границите ни, са безкомпромисни. "Там се свалят номера, там се взимат шофьорски книжки".

Като основен проблем за пътната безопасност, около който се обединиха и двамата, е че контролът не трябва да се извършва физически, а чрез камери.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес