Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПКК се изтегля от Турция най-рано през есента

25 март 2013, 12:56 часа • 5122 прочитания

Ръководителят на военното крило на ПКК Мурат Караилан заяви, че извеждането на бойните отряди на сепаратистите от територията на Турция може де бъде завършено не по-рано от есента, пише вестник "Радикал".

"Ние подкрепяме призива на Йоджалан са бъдат изведени нашите основни въоръжени елементи извън пределите на Турция, но за да бъде задействан този процес, са необходими съответстващите законодателни решения на правителството и парламента. По въпроса ще се сражаваме ли до края или ще бъде намерено решение на конфликта по мирен и демократичен път, ние бихме избрали мирното урегулиране",заявява Караилан.

Пред два дни Караилан заяви, че Кюрдската работническа партия ще изтегли своите бойци от Турция, едва когато види конкретни мерки от Анкара след прекратяването на огъня, обявено от забранената група.

Йоджалан призова бойците на ПКК да се изтеглят от територията на Турция, но Караилан каза, че изтегляне ще започне, щом ПКК види актове на добра воля и ангажираност с дълготраен мир от страна на турското правителство.

„Чакаме тези условия да бъдат спазени”, каза той в своето обръщение.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отговори предпазливо на дългоочакваното обявление за примирие, като заяви, че Турция ще спре военните си операции срещу ПКК, ако екстремистите прекратят своите атаки.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес