Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриархът на България: Кой е Ловчанският митрополит Гавриил?

30 юни 2024, 09:09 часа

Исторически ден за България. Днес ще стане ясно кой е следващият патриарх на Българската православна църква. Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил или Ловчанският митрополит Гавриил - това са тримата владики, посочени за наследници на патриарх Неофит, информира bTV.  

Реклама

Още: "Зелената мантия, епанокалимавка, патриаршеският жезъл": Какво символизират?

Кой е митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Няколко години семейството му живее в Чехословакия, където той завършва и основното си образование.

През 1984 г.  завършва задочно Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. Специализира в Московската духовна академия. Носител е на научното звание - Доктор на Богословието.

През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел при Светия синод. На 8 февруари 2012 г. е удостоен със званието "почетен член" на българската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране. През 2019 г. коментира Национална стратегия за детето, предизвикала вълна от реакции.

"Аз лично съм против физическите наказания. Смятам, че това не работи. По-добре е детето да бъде лишено от нещо, което обича. Например - някаква игра. Това дава по-добър ефект. Физическото наказание е крайна мярка", казва той.

След обявяването на епидемията от коронавирус у нас и взетите противоепидемични мерки митрополит Гавриил заявява, че "църквата никога не е била източник на зараза".

В края на септември същата година Ловчанската епархия удостои с орден тогавашния премиер Бойко Борисов за църковни заслуги.

Казусът със затварянето на руската църква през 2023 г. 

За казуса със затварянето на руската църква през 2023 г. заявява: "Руската църква е строена като посолска църква от Русия, в крайна сметка тя никога не е принадлежала на друг освен на Русия и руското посолство."

11 години след битката за избор на предишния патриарх Гавриил отново е сред тримата митрополити, от които ще бъде избран новият глава на православната ни църква.

Още: Да бъдеш духовен водач: Приносът на българските патриарси към историята

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес