Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на загиналите при пътни инциденти

19 ноември 2017, 08:08 часа • 3321 прочитания

На 19 ноември 2017 г. в целия свят ще бъде отбелязан Денят за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия и почетена паметта на хилядите загинали при пътни злополуки, съобщават от БЧК.

Българският червен кръст, ГД „Национална полиция”-МВР, Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Съюзът на българските автомобилисти и други, с подкрепата на Българската православна църква, организират на 19 ноември 2019 г. (неделя) от 11.00 ч. в Храм-паметник “Александър Невски” възпоменателна панихида в памет на жертвите от катастрофи и молебен за здраве.

Всички знаци с възможност за дистанционно изменение на 19 ноември - Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, ще бъдат с апел към шофьорите ще карат внимателно и разумно, защото безопасността при пътуването е най-важна.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, които все още не са сменили летните гуми със зимни и не са подготвили автомобилите си да го направят колкото се може по-скоро.

Прогнозата на синоптиците за следващите дни е за понижениe на температурите и на много места в началото на новата седмица се очаква дъждът да премине в сняг.

Шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили е необходимо да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа при снеговалеж.

Припомняме, че по решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес