Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осиновените българчета в САЩ са в добро здравословно състояние

08 август 2019, 15:15 часа • 1364 прочитания

Осиновените българчета в САЩ са в добро здравословно състояние, направено им е пълно медицинско изследване. Това заяви на брифинг Милена Първанова директор на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания”.

"Съгласно информацията от Външното министерство днес децата са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифски офис на окръг Шанън, щата Мисури”, добави Първанова. “По смисъла на конвенцията за международно осиновяване в държавата на осиновителите трябва да се предприемат всички необходими мерки за закрила на деца, за които е констатиран риск”, обясни директорът на дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания”.

“Министерство на правосъдието изпрати писмо до генералния консул на САЩ в България като представител на държавния департамент на САЩ, който е централен орган по конвенцията за международно осиновяване за предоставяне на пълна и подробна информация за положението на децата и мерките, които са предприети за тяхната закрила”, посочи още Първанова, цитирана от агенция "Фокус".

"До настоящия момент Министерството на правосъдието не е получавало информация за случаи на малтретирани деца от осиновителите при условията на международно осиновяване”, добави Милена Първанова.

Припомняме, че две осиновени български деца в „Къща на ужасите” в Мисури са били жестоко малтретирани. Близначките са живели при невъзможни условия, съобщи изданието BG Voice. Те били осиновени преди 7 години от двойка в градчето Съмървил. 56-годишният мъж и 40-годишната жена били арестувани на 8 юли за тормоз над децата им. Властите открили в дома им 10 малчугани – 8 техни и две осиновени от България.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес