Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опашката на циклона "Кърк" ще мине и през България: Предупреждение от климатолог

11 октомври 2024, 12:01 часа • 8890 прочитания

"Ураганът "Кърк", който реално е циклон, вчера обрули Португалия с 200 км/час скорост на вятъра и 100 л/кв.м дъжд във Франция. Изнесе се много бързо към Скандинавия, но опашката му ще премине през България тези дни. Този "Кърк" е един бивш тропичен циклон, който оказва влияние и при нас".

За това предупреди климатологът Симеон Матев в ефира на Euronews Bulgaria. "Ураганът "Милтън" си отиде, каквото може направи, за щастие не направи много или поне не направи това, което се очакваше. Има много щети, но само 18 жертви - имаше прогнози за 250", коментира още той.

Още: Как ще се отрази ураганът "Милтън" на Европа? Говори Анастасия Стойчева от НИМХ

"Ние имаме ураганни ветрове, което няма нищо общо с понятието ураган", подчерта Матев на въпрос какви явления наблюдаваме у нас на фона на световните феномени. Той даде пример с ураган от 70-е години на миналия век в Югоизточна Азия, когато при приливна вълна загиват 300 хиляди души.

Северното сияние

По повод появилите се кадри от четвъртък през нощта на проявлението на северното сияние и в България, климатологът подчерта, че красотата е отчетлива. "Класическото явление е много характерно със синьо-зелен цвят, сегашния розово-червения свят е само щастие за виделите го в Северна България".

На въпрос защо тези явления зачестяват, Матев коментира: "Слънчевата активност в момента е много висока, избухванията на частички са с много висока интензивност. Няма нищо опасно в това, дори има положителен емоционален ефект от тези магнитни бури".

Още: След урагана "Милтън": Неочаквана промяна в цената на петрола

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес