Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Не може да те глобят и да ти вземат книжката заради спряна служебно "Гражданска отговорност"

05 април 2023, 15:13 часа • 72690 прочитания

Не може да бъде глобен шофьор за това, че кара автомобил (или моторно превозно средство) без "Гражданска отговорност", ако собственикът на моторното превозно средство не е надлежно уведомен, че застраховката е служебно прекратена. Това гласи съвместно тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Върховните съдии смятат следното – няма как да се наложи глоба от 200 до 5000 лв. и отнемане на шофьорска книжка за срок от 6 месеца до 1 година, ако шофиращият превозното средство без задължителна застраховка не е надлежно уведомен за служебното ѝ прекратяване. Какво значи надлежно уведомен – не просто уведомен по чл. 143, ал. 10 от Закона за движение по пътищата, а да може да бъде надлежно доказано, че уведомлението е направено - "всички доказателства и доказателствени средства. Необходимо е във всеки конкретен случай да бъдат изследвани и доказани всички елементи от състава на административното нарушение, включително вината, която в административнонаказателния процес не се предполага".

ОЩЕ: Одобриха по-високи цени за застраховка "Гражданска отговорност"

Решението на ВКС и ВАС не е единодушно – има особено мнение т.е. против. Но тълкувателното решение се наложи, защото има различна съдебна практика в България – в някои случаи се казва, че глоба може да се наложи, ако човек не знае, че "Гражданска отговорност" му е спряна административно (не изтекла), в други – че не може. Специфичен случай за спряна служебно задължителна застраховка е например невъзможност на застрахователя да изпълни задълженията си.

ОЩЕ: Какво представлява застраховка “Гражданска отговорност”?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес