Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Около 1 500 са необходимите спасители по нашето Черноморие

17 юли 2016, 16:10 часа • 1103 прочитания

По неофициални данни около 1 500 са необходимите спасители, които трябва да работят по нашето Черноморие.

Това каза пред „Фокус” Мая Антова, експерт във Водноспасителна служба към БЧК, във връзка с протичането на летния сезон край Черноморието.

За миналата година заверени талони т.е. желаещи да работят като спасители на морето, са били 1 600 човека. До този период има около 300-400 нови водни спасители, които са завършили за море”, заяви тя.

„Чува се, че на някои места недостигат водните спасители, но искам да изтъкна, че една от причините е сезонността на работата. Тя започва с началото на летния период и едно по-ранно сондиране и търсене на спасители би елиминирало тези проблеми, които са възникнали в неговия разгар”, обясни Антова.

Тя поясни, че в нашата страна освен по Черноморието, басейни за плуване и къпане или паркове, които са водни атракциони, има и във вътрешността на страната. „Спасителите за басейни са много повече, това е заради нормативите, които са доста по-ниски. Предимно млади хора изкарват такъв курс. Те се притесняват от голямата отговорност, която е да бъдеш спасител на море. Така те първоначално стартират в това да работят на басейни”, уточни експертът.

„Сезонът е, в който всички се отправят на почивка. Нека да направя призив към всички хора – да се погрижат към собственото си здраве т.е. да проверят какво е здравословното им състояние, да се предпазват от силното слънце и да спазват правилата за водна безопасност, за да може тяхната почивката да бъде пълноценна и без произшествия”, добави тя.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес