Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиняем по „Ергенекон” се предаде на правосъдните власти

12 август 2013, 15:25 часа • 3965 прочитания

Сред обявените за издирване общо 13 обвиняеми и осъдени по мегаделото „Ергенекон” е и бившият генерален секретар на Съвета за национална сигурност (СНС) о.з. армейски генерал Тунджер Кълънч, който днес дойде заедно със семейството си и със своя адвокат в истанбулската съдебна палата в квартал „Чаглаян” и се предаде на съдебните власти, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

След преминаване на задължителния медицински преглед о.з. армейски генерал Тунджер Кълънч ще бъде изправен пред съда, издал заповед за неговото арестуване, за да му бъде прочетена тази заповед.

13-ти състав на Специализирания наказателен съд в Истанбул осъди бившия генерален секретар на СНС на 8 години и 9 месеца затвор по обвинение за „членство в терористична организация”; на 3 години и 4 месеца - по обвинение за „добиване на сведения във връзка със сигурността на държавата”; на една година, един месец и 10 дни - по обвинение за „осигуряване на забранена информация”, или общо на 13 години, два месеца и 10 дни затвор. След отчитане на общия размер на наказанието и преценката, че друга мярка за неотклонение е недостатъчна, съдът постанови арест и издаде заповед за залавянето на о.з. армейски генерал Тунджер Кълънч, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

В същото време осъденият на седем години и шест месеца затвор заради членство в „Ергенекон”, но впоследствие освободен от затвора след отчитане на периода на предварителния арест дивизионен генерал Хъфъзъ Чубукчу, направи постъпки чрез своите адвокати да бъде вдигната наложената му забрана да напуска Турция.

В молбата до съда се посочва, че от днес е възстановен на заеманата досега длъжност в Генералния щаб. В мотивите си генералът посочва, че поради служебното положение и длъжността няма опасност да се укрие или да избяга и поради това моли да бъде премахната забраната да пътува извън страната. Дивизионен генерал Хъфъзъ Чубукчу е арестуван в качеството на правен съветник в турския Генерален щаб, а през януари е назначен в правната дирекция на същата военна институция, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

Лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели отново остро критикува наложеното по мегаделото „Ергенекон” наказание доживотен затвор без право на замяна на бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Илкер Башбуг. По този повод лидерът на турските националисти обвини управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и лично премиера Реджеп Тайип Ердоган, че създават „специални съдилища за изпълнение на политически поръчки”. „Днес сме изправени пред ситуация, при която бивш началник на турския Генералния щаб е приравнен с лидера на терористите Абдуллах Йоджалан, след като получава същата присъда доживотен затвор”, посочи още Девлет Бахчели, цитиран от телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк.

Председателят на турския Меджлис Джемил Чичек защити началника на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел от остротите критики към него, че не взема отношение към прочетените присъди по „Ергенекон” и особено спрямо наложеното най-тежко наказание доживотен затвор на бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Илкер Башбуг.

Джемил Чичек гарантира, че лично той е свидетел на значителните усилия, полагани от сегашния началник на Генералния щаб за водене на разследването по делото „Ергенекон”, но „без излишно да се суети и да вдига много врява”. „Проблемът на козите е в спасяването на собствената кожата, а за месарите е важно получаването на месо. Следователно вместо безкрайни спорове, капсулиране и заинатяване, по-правилният път е полагането на усилия проблемите да бъдат решени по юридически път”, обобщава позицията си председателят на турския Меджлис Джемил Чичек, цитиран от телевизионния канал Ен Ти Ви.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес