Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвинението има значими доказателства за вината на Младич

17 май 2012, 13:15 часа • 5864 прочитания

"Значими" и "безценни" доказателство описват ролята на бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич в клането в Сребреница през юли 1995 г., заяви представителят на обвинението пред Трибунала в Хага, предаде БГНЕС.

"Значими доказателства показват ролята на генерал Младич. Смятаме, че ще приемете тези доказателства за безценни", заяви пред съдиите Питър МакКлоски, представител на бюрото на прокурора във втория ден от делото срещу Ратко Младич в Хага.

"Повечето заповеди са били давани устно", подчерта МакКлоски, но допълни, че "ключови" военни документи са оцелели, най-вече аудиозаписи от разговори. Освен това бивши подчинени на Младич са готови да свидетелстват, каза още той.

Обвиняемият, който стоял начело на "дисциплинирани" и "ефективни" войски, не се задоволявал само да дава заповедите и понякога "отивал лично на терен и бил лично замесен", допълни МакКлоски.

70-годишният Ратко Младич, който не се признава за виновен и може да бъде осъден на доживотен затвор, трябва да отговаря за клането в Сребреница през юли 1995 г., по време на което близо 8000 мюсюлмански мъже и младежи били убити от сръбските сили в Босна. Това е най-жестокото масово избиване на хора в Европа от Втората световна война.

Днес бившият генерал често поклащаше глава в знак на несъгласие по повод думите на МакКлоски. От време на време на лицето му се появяваше лека усмивка, когато обвинението показа архивни видеокадри, на които бившият генерал раздава заповеди на войските си или говори пред журналисти. "Ние подаряваме този град на сърбите, това е подарък", казва бившият генерал в едно от видеата, показани на съдиите. Те били направени малко след завземането на анклава Сребреница.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес