Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма да търпим, няма да мълчим": Социални работници излязоха на протест

12 декември 2023, 12:08 часа • 1709 прочитания

Социални работници в цялата страна излязоха на едночасова предупредителна стачка с искане за справедливо и достойно заплащане.

Аделина Данчева работи от почти 2 г. в Дирекцията за социално подпомагане в столичния квартал "Люлин". Тя разказа, че заплатите в никакъв случай не са достойни. "Не получаваме пари за очила, няма клас прослужено време, когато има кампании се налага доста често да оставаме след работа, а това не ни се заплаща допълнително", заяви тя. Жената се надява, че исканията да протестиращите ще бъдат удовлетворени, за да не се налагат последващи действия.

ОЩЕ: Социални работници излизат на протест

За достоен труд

"Исканията на социалните работници не се изберпват само увеличение на заплатите. Има редица други неща, които трябва да се променят в нормативната уредба, за да бъдат така те по-спокойни на работните си места и да могат да изпълняват служебните си задължения така, както обществото очаква от тях", заяви Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители към Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Исканията на протестиращите са за 30% увеличение на бюджета на Агенцията за социално подпомагане в перо "Разходи за персонал". "Към момента, за огромно съжаление, работата на социалния работник е оценена твърде ниско. Възнагражденията са от порядъка на 1100, 1200, 1300 лв., което се доближава до новата минимална работна заплата, която ще бъде 933 лв. само след няколко седмици", подчерта Атанасова и допълни, че затова тяхното искане е за минимум 30% ръст и справедливо разпределение на средствата.

Атанасова се надява, че управляващите си дават сметка, че Агенцията за социално подпомагане е една ключова администрация, която не може и не трябва да бъде неглижирана. "Тези хора се грижат за най-уязвимите групи от обществото. Опасявам се, че ако няма разум в тези хора, от които зависи увеличението на заплатите, може да се премине към ефективна стачка и спиране на работата на Агенцията за социално подпомагане. Тогава вече нещата ще станат много сложни и потърпевши ще бъдат българските граждани", категорична бе тя.

Атанасова призова управляващите "да спрат да заравят главите си в пясъка" и "най-накрая да покажат на тези хора, че си дават сметка колко важна е тяхната работа", както и "да спрат да се упражняват на гърба на държавната администрация, върху която се крепи държавата".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес