Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма промяна в радиационния фон на страната, увери Шарков

03 юли 2015, 07:50 часа • 9254 прочитания

Няма промяна в радиационния фон на страната, както в началото на пожара в Чернобил, така и към момента. Това заяви пред bTV зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той изтъкна, че България е част от единна европейска система за отчитане на данните, от която всеки може да се информира какво се случва. Пет институции следят у нас радиационния фон. Няма промяна и във фона в съседните на нас страни.

Непрекъснато се извършват наблюдения на данните и няма никакво основание на паника. Тези хора, които всяват паника, трябва други органи да проверят защо го правят. Българските граждани бяха излъгани в едни далечни години, увери още заместник-здравният министър.

Припомняме, че вчера главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението, заяви че нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил.

Не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха и от Министерството на вътрешните работи (МВР). По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната. Националният оперативен център на ГД „пожарна безопасност и защита на населението“ получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна.

Пред Нова телевизия ядрен експерт обяви, че информацията за радиационен облак е все едно от София да стигне смог до Варна.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес