Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма битка за Украйна: Бивш министър разказа как се прави пропаганда

27 юли 2022, 07:50 часа • 14332 прочитания

"Каква точно ви е работата ако не преследвате фалшиви новини и не ги опровергавате, особено когато те се разпространяват от видни имена в българската журналистика в тиражи и популярност, за каквито вие може само да мечтаете? Или това е като съседа, който пребива жена си, не е наша работа, не се месим в семейни неща?". Това написа в личния си профил във Фейсбук Юлиан Попов, министърът на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков (от 2013 година). Той е и един от създателите на Нов български университет.

Възмущението на Попов касае материал на Велислава Дърева - едно от дългогодишните лица на в. "Дума". Тя отдавна е известна в общественото пространство, както и тезите ѝ. Попов цитира статията ѝ "Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия" и е категоричен, че тази статия се обляга на думи и концепции на човек, който едва ли съществува!

"В Колумбийския университет Институт за глобални перспективи няма. Такъв институт въобще няма. Съответно Пол Кристи не му е директор. Пол Кристи въобще не съществува. Поне не в Колумбийския университет или където и да било из средите на политическите науки. А European Economic Journal в Бремен? Няма такова списание, нито в Бремен, нито извън Бремен. Няма. Напълно фалшиви, измислени, фейк хибридни приказки. Лъжи", подчертава Попов.

Той специално обръща внимание на първоизточника на "анализа на Кристи". Според Попов, анализът излиза в Darik.News English.

"Това е източникът. Darik.News. За да си вържат гащите, и да не бъдат съдени, защото за подобно нещо могат да бъдат съдени, Darik.News правят накрая на статията уговорката: "This text was published in the summer of 2014 in our news agencies. There is no definite proof of the identity and position of the author named". Или, казано на български, такова нещо няма, измислихме си го, или ни го измислиха, за да може Дърева да се позове на тотално измислена история, с която да убеждава стотици хиляди читатели, че Русия няма нищо общо с войната в Украйна и че тази война е режисирана във Вашингтон", категоричен е Попов.

Радослав Бимбалов: Ужасяващо е, че България се оказа експериментална зона за кремълската пропаганда

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес