Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Некоректни спекулации с книгата "Анти Бай Ганьо. Книга за българите" (2020)

16 септември 2024, 13:08 часа • 1540 прочитания

В редакцията получихме отворено писмо от Димитър М. Димитров, съучредител (1997) и съпредседател на ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ (ОБФ), ЕИК 121421231 до 8.01.2024 г., съучредител (1999) и съуправител на ТАНГРА ТанНакРа ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА ООД (ИК) ЕИК 121005628 до 18.12.2023 г. и след тази дата управител на ТАНГРА ТанНакРа ИК ЕООД.

Относно: Некоректни спекулации с книгата „Анти Бай Ганьо. Книга за българите“ (2020) от страна на Петко Колев, съучредител (1997) и председател на Фондацията и съучредител (1999) и съуправител на Издателството до 18.12.2023 г., с код по Булстат на физическо лице 121639415 от 27.03.1998 г., управител на „Нет-Ко“ ЕООД ЕИК 202860310 (2013) и „Медуна“ ЕООД ЕИК 20355459 (2015) с едноличен собственик на капитала Костадинка Колева.

Отвореното писмо е адресирано до читателите, авторите и разпространителите на книгата.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

"Книгата „Анти Бай Ганьо. Книга за българите“ (2020), ©Петко Колев - идея, съставител и издател, не е издание нито на ТАНГРА ТанНакРа Общобългарска фондация, нито на ТАНГРА ТанНакРа Издателска къща. Преди години обсъждахме идеята за книга с работно заглавие "Анти Бай Ганьо", но проектът бе спрян по предложение на проф. Александър Фол и проф. Георги Бакалов, за да не се компрометира Издателството. Съображенията им бяха, че читателите могат да бъдат подведени от неидентифицираните цитати от книги на Борис Чолпанов, които чудесно се вписват в идеята, но за които липсват каквито и да било документални източници. До 2020 г. чрез Държавна агенция „Архиви“ и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) положихме добросъвестни усилия да намерим произхода на тези цитати, но безуспешно.

В началото на 2020 г., след избухването на пандемията от Ковид 19, Фондацията и Издателството почти преустановиха дейността си. През пролетта на 2020 г. Петко Колев ме уведоми, че независимо от неидентифицираните цитати той ще издаде книгата "Анти Бай Ганьо" на своя отговорност и за своя сметка и ми предложи да впише и моето име в нея. Отказах със същите мотиви като на проф. Александър Фол и проф. Георги Бакалов и освен това се разбрахме да не я свързва с "ТАНГРА ТанНакРа ОБФ" и ИК, нито с имената на проф. Александър Фол и проф. Георги Бакалов.

В книгата „Анти Бай Ганьо. Книга за българите“ (2020) на страница 2, както се договорихме, коректно е записано, че тя е по идея на Петко Колев - съставител и издател, т.е. книгата е негово лично издание и вероятно е финансирана от някоя от семейните му фирми. И за двете ѝ издания – от 2020 и от 2021 г., в счетоводство на ТАНГРА ТанНакРа ОБФ или на ТАНГРА ТанНакРа ИК няма никакви документи, които да потвърждават, че тя е издание на Фондацията или на Издателската къща. На корицата и на титулната страница на книгата "Анти Бай Ганьо" е изписано името на фондацията ТАНГРА ТанНакРа, ISBN-ът е от името на издателската къща на ТАНГРА ТанНакРа, а не от името на действителния ù издател Петко Колев. По този начин спекулативно се внушава, че тя е издание на Фондацията, без да е такава, и че е книга на Издателството, което също не е така.

Не знам как биха реагирали проф. Александър Фол и проф. Георги Бакалов, ако бяха живи, да им бъдат публикувани статиите, ако въобще са техни, в изданието "Анти Бай Ганьо. Книга за българите" (2020), редом с повече от петнадесет неидентифицирани цитата – например на стр. 78, 80, 83, 84, 90, 91, 93, 164, 166, 167, 168, 169, 170, 171 и т.н., копирани от книгите на Борис Чолпанов „И ний сме дали нещо на света“ (2000) и „Славата на България“ (1988), в които не са посочени никакви данни за използваните източници.

Припомням, че до 2020 г. в Издателството беше утвърдена практиката авторите да одобряват окончателно текстовете си преди печат.  Особено внимание обръщахме при колективни издания с повече автори - тогава общият редактор или съставител трябваше да одобри целия текст, за да не се допускат изрази, цитати и пр., опорочаващи изданието. Междувременно през пролетта на 2021 г. от сайта на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" научих, че на Петко Колев и ТАНГРА ТанНакРа ИК е връчена престижната награда „Дарител на годината за 2020 г.“. Когато му зададох въпроса: „За какво е тази награда?“, той се изненада, че знам, и смутено отговори, че е дарил 40 екземпляра от книгата „Анти Бай Ганьо. Книга за българите“ на НБКМ и че наградата е за това. Стана ясно, че Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ вероятно също от ISBN-а е подведена да присъди и връчи наградата „Дарител на годината 2020“ на Петко Колев и ТАНГРА ТанНакРа ИК за книга, която на практика е самостоятелно издание на Петко Колев, а не е на Фондацията или на Издателството. (До 2020 г. наградите, грамотите и отличията, получавани от ТАНГРА ТанНакРа ОБФ и ИК, са ни връчвани на името на Фондацията и Издателството като оценка и в резултат на колективния ни труд, без да се изписват личните имена на когото и да е от екипа.). Редно бе да се върне наградата, като се обясни, че е станало недоразумение и че тя следва да бъде връчена на фактическия издател и дарител Петко Колев, без да се намесва името на ТАНГРА ТанНакРа ИК. Предложих, ако не му е удобно, аз да върна наградата в НБКМ. Той каза, че ще се оправи и вместо това след известно време донесе и на мен благодарствена грамота, от която излиза, че и аз съм дарител на книги от ТАНГРА ТанНакРа ИК, без да съм дарил на НБКМ нито една книга през 2020 г.".

До 2020 г. за дейността и на Издателството, и на Фондацията, независимо от обстоятелствата, не сме имали негативни отзвуци в медиите и обществото. Но вече и това се случи! Във в. "Стършел" се появи фейлетонът на М. Вешим "Внукът на Ганьо срещу Алеко". Също така до 2020 г., когато в училищата в цялата страна представяхме нашите издания, ни приемаха с респект и уважение. Но ето, че Петко Колев успя да създаде скандален прецедент с директорката на 74 СУ "Гоце Делчев" в София, който предизвика оплакване до г-жа Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град.

Смятам за недопустимо и неморално "Анти Бай Ганьо. Книга за българите" (2020, 2021) по идея на Петко Колев – съставител и издател, да се представя и рекламира в разпространителската мрежа и в медиите като издание на ТАНГРА ТанНакРа ОБФ и ИК, както и да се злоупотребява и спекулира с имената на проф. Александър Фол и проф. Георги Бакалов, по чието предложение беше спряно издаването ѝ навремето".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес