Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нечувани зверства в лагерите на Северна Корея

24 август 2013, 09:01 часа • 50445 прочитания

В лагерите на Северна Корея се извършват нечувани зверства, за които разказаха 30 избягали от режима севернокорейци, цитирани от британския в. "Дейли мейл".

Те свидетелстваха през заседаващата в Южна Корея Комисия на ООН за нарушаване на човешките права в КНДР. 30-годишният Син Дон Хек, който е бил в концентрационния лагер №14, твърди, че се е родил там, защото в него били хвърлени родителите му задето двама от чичовците му се опитали през 60-те години да избягат от страната. На 22-годишна възраст са му отрязали средния пръст на дясната ръка, защото изпуснал шевна машина, след което тя престанала да работи. Син Дон Хек споделил също, че майка му и брат му били екзекутирани пред очите му заради опит за бягство. Впоследствие самият той успял да избяга не само от лагера, но и от страната.

Според друг обитател ръководството на лагера наредило на една майка да убие брат му, още защото той бил бебе. Причината е, че ръководството отказало да признае брака на родителите им. Майката била накарана буквално да удави бебето си в леген с вода.

Бившите лагерници разказали и за мъченията, практикувани в лагерите на КНДР. Преди екзекуциите на осъдени им натъпквали устата с камъни, за да не могат предсмъртно да извикат нещо срещу режима. Отделно надзирателите нарочно избирали най-чувствителните места по тялото, защото не възприемали като хора обитателите на лагерите.

Условията пък са били толкова непоносими, че много лагерници се самоубивали. Останалите трябвало да превиват от гръб от сутрин до вечер за къшей хляб. Гладът карал хората да ядат всичко, което мърда. Много от затворниците, включително децата, яли плъхове, жаби, змии, дори дъждовни червеи и насекоми. Особено се ценяли плъховете, защото месото им защитавало от болест, възникваща при недостиг в организма на белтъчини и витамин В3. Друго любимо "блюдо" на лагерниците били саламандрите. Те обаче трябвало да бъдат хващани за опашката и да бъдат поглъщани живи, преди да изстрелят защитната си и воняща течност.

Кражби на храна се случвали, но те можели да костват живота. Надзирател пребил 6-годишно момиче до смърт, след като намерил в джоба й пет царевични зърна.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес