Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наука в парка

11 май 2012, 11:01 часа • 3989 прочитания

Снощи в парк "Заимов" започна вторият софийски Фестивал на науката. Той е поместен в специално изградени шатри наречени "ИРБИС Арена", "Научно кафене" и "Архитектурна работилница". В някои входът е свободен, но за други - поради силния интерес - са нужни билети на почти символични цени. Целта на проекта е да повиши интереса на младите хора към науката. Организатори на събитието са Британският съвет и Форум "Демократ" под патронажа на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Фестивалът представя серия от събития. Едно от тях ще даде отговори на най-задаваните въпроси напоследък: Дали календарът на маите действително предрича края на света през тази година? Съществува ли тайнствена дванадесета планета, която съвсем скоро ще се сблъска със Земята? Или пък ни очаква близка среща с астероид, подобен на този, унищожил динозаврите? Какво ще стане с нас, когато Слънцето "изхаби" горивото си, и дали високата технология на нашата цивилизация не е истински нож с две остриета?

На тези и на още много въпроси ще се опитват да отговорят двама астрономи от СУ „Св. Климент Охридски", позовавайки се на съвременната наука. "Заповядайте на едно незабравимо пътешествие през най-древните митове и легенди, до напълно реалните събития и сценарии, можещи да доведат до край на света. И за нищо на света на бъркайте астрономията с астрологията", казват учените.

Благотворителната изложба от снимки на човешки хромозоми е едно от най-любопитните неща в парка. 23 е числото, което е материален израз на "последната" стъпка в  еволюцията на човека, защото всички човекоподобни маймуни са с 24 хромозомни двойки.

Изложбата "+/-23" призовава за толерантност и съпричастност към хората с вродени заболявания. На това субклетъчно равнище е без значение дали хромозомите ни са повече или по-малко (+ или -) от нормалния брой, слепнали или безвъзвратно изгубени, защото те са уникални, неповторими и живописни, и ни правят такива, каквито сме.

В рамките на форума посетителите ще могат да свалят на мобилните си телефони около 30 аудио материала, а повече от 60 могат да изслушат на място. Материалите са богат набор от статии на списание „Българска наука", изготвени специално по проекта "Почети ми". Гласовете във файловете са на професионални говорители на БНТ и доброволци на Сдружение "Щастливо дете".
Така по модерен и интерактивен начин ще получите много интересна и рядко споделяна научно-популярна информация по история, биология, медицина, астрономия и физика.

Децата ще могат да задават детските си въпроси на професори. Например: Защо небето е синьо? Защо водата е прозрачна? Колко далече са звездите? Защо пчелите обичат мед? Как дишат рибите?... Има няколко специални програми: за детски градини, мултидисциплинарна, по биология, химия, физика и математика.

Атрактивната програма ще продължи до 13 май. "Елате в парка "Заимов" до неделя! Няма да съжалявате", приканват организаторите.

Редактор: Боряна Кръстева

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес