Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Намерените край Дуранкулашкото езеро мъртви лебеди не са заразени

07 февруари 2008, 21:25 часа • 7925 прочитания

!~Заседание на Областната епизоотична комисия бе проведено днес. Оповестена е била заповедта на директора на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев за мерките, свързани с профилактиката, ограничаването и ликвидирането на болестта птичи грип.

Нареждането бе издадено във връзка с констатиран случай на заболяването при отстреляна зеленоглава патица в село Хан Крум, област Шумен.

За изследване в лаборатории са били изпратени и тридесет трупа на умрели птици от Добричко, от които шест лебеда от Дуранкулашкото езеро. Резултатите от изследването са отрицателни.

В Добричка област се намират множество защитени територии за съхранение на дивата флора и фауна, което я нарежда сред рисковите региони, отбелязват от епизоотичната комисия.

На заседанието бе отбелязано, че продължава спазването на мерките, въведени през 2007 г. по ограничаването на възможностите за поява и разпространение на заболяването.

Осъществява се постоянен ветеринарномедицински контрол върху пазарите за живи птици и в промишлените птицевъдни обекти. Пътна полиция упражнява постоянен контрол по отношение на превоза на живи птици.

По нареждане на комисията общинските й структури трябва да предоставят списъци по населени места с подписи от стопаните за броя на птиците по видове, както и за това, че са предупредени да не допускат излизането им извън дворовете.

Забранява се контактът между диви и домашни птици, а фуражът, предназначен за изхранване на домашните животни трябва да се съхранява само в закрити помещения.

При констатиране на отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност, стопаните трябва незабавно да уведомяват обслужващия ветеринарен лекар или кмета на населеното място.

Камелия Александрова
Камелия Александрова Отговорен редактор
Новините днес