Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за патентите

02 юли 2020, 10:18 часа • 1291 прочитания

Народното събрание прие на първо четене без разисквания промените е Закон за патентите и регистрацията на полезните модели, с който се цели повишаване качеството на административното обслужване в областта на регистрацията на патентите, полезните модели и сертификатите за допълнителна закрила.

Прецезират се разпоредби, свързани с регистрацията на патенти в чужбина, по-специално в Европа.

В законопроекта се създава нова глава "Представители по индустриална собственост", в която се регламентира дейността по представителство по индустриална собственост, обособени правила по вписване на тези лица, дружества или съдружия в регистрите, издаване на удостоверение, спирането и прекратяването на дейността, отписването от регистъра и обезсилването на издаденото удостоверение.

Предвидени са и основания за отписване от Регистъра на дружествата и съдружията на представителите по индустриална собственост и е въведен механизъм за защита интересите на потребителите на услугите, предоставяни от адвокати и представители по индустриална собственост, предава 24 часа.

Предложено е и да се въведе задължителна застраховка "професионална отговорност" за тези лица, която да гарантира покриване на отговорността за вредите, вследствие на неправомерни действия. Предвидено е минималната застрахователна сума за едно застрахователно покритие да бъде 20 хил. лв. и 60 хил. лв. за всички застрахователни събития за срока на застраховката.

Пред Патентното ведомство могат да осъществяват представителство и адвокати, придобили право да извършват дейност по реда на Закона за адвокатурата. Лица, които не са установени в страната или в друга страна, членка на ЕС, или в държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария, да извършват действия пред Патентното ведомство само чрез адвокат или чрез представител по индустриална собственост.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес