Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъри продължава колебливо напред, Джокович гази

04 септември 2013, 09:32 часа • 4661 прочитания

Зрителите на Откритото първенство на САЩ видяха много драматизъм през изминалата нощ в Ню Йорк, но без да има истински големи изненади.

При мъжете световният номер едно Новак Джокович и действащият шампион на турнира Анди Мъри продължават напред, но докато Джокович върви като валяк, то Мъри определено се задъхва. Ноле прегази Марсел Гранойерс и му даде само три гейма – 6:3, 6:0, 6:0, докато Мъри загуби първия сет срещу Денис Истомин в тайбрек, но след това обърна мача си – 6:7 (5), 6:1, 6:4, 6:4. Шотландецът демонстрира нестабилност от сервис и определено не е в най-добрата си форма, а тепърва предстоят тежки мачове пред него.

Съперник на четвъртфиналите на Мъри ще е втората ракета на Швейцария Станислас Вавринка. По впечатляващ начин Вавринка се разправи с номер пет в света Томаш Бердих – 3:6, 6:1, 7:6 (6), 6:2. Решаващ за изхода на мача беше тайбрекът в третия сет, когато Вавринка показа здрави нерви и при последните си три изпълнения на сервис в дългия гейм вкара три пъти първи начален удар, при това с всичка сила и това проби Бердих.

Голямата драма на деня беше мачът между ветераните Михаил Южни и Лейтън Хюит, който очаквано завърши в пет сета. Победител стана руснакът, но Хюит само може да съжалява, защото сервираше за мача и допусна обрат от 5:2 гейма в петия сет до 5:7. Мачът премина на приливи и отливи, като Южни беше човекът, генериращ красивото и атаката, докато Хюит играеше в типичния си стил – като змия, която се увива около противника и бавно и постепенно го задушава. Южни спечели първия сет с 6:3 гейма, поведе с 2:0 във втория, но Хюит стъпи вътре в корта и обърна нещата до 3:6. В третия сет австралиецът проби за 5:4 гейма, но не можа да затвори сета на свой сервис и се наложи да мине през тайбрек, който спечели със 7:3 главно заради разочарованието и нетърпението на противника. В четвъртата част изглеждаше, че Хюит установява контрол, след като поведе с 4:1 гейма, но Южни се отпусна и започна да вкарва уинър след уинър, печелейки шест гейма поред и повеждайки с пробив в началото на петия сет след два изумителни уинъра от бекхенд от невероятно трудни позиции. Хюит обаче показа упорития си характер, върна пробива моментално, при това на нула и успя да изкара от релси Южни, който се самопроби с двойна грешка, за да се стигне до 5:2 за австралиеца. Оттук насетне обаче той не взе и гейм, след като Южни се събра и показа, че когато е в пик на играта си, австралиецът няма отговор – Лейтън има твърде мек стил за съвременния мъжки тенис.

При жените имаше два много драматични мача, завършили в три сета, но и в двата фаворитките победиха. На световната номер две Виктория Азаренка ѝ се наложи да обръща Ана Иванович от сет пасив – 4:6, 6:3, 6:4. Мачът беше изпъстрен с пробиви – общо 16 в мача, но сръбкинята не се възползва от слабата игра на Азаренка и за пореден път показа нестабилна психика. В другия запомнящ се двубой китайката На Ли стана първият представител на най-многолюдната страна в света на полуфинал на US Open след трудна победа с 6:4, 6:7 (5), 6:2. Ли определено водеше играта и от нея зависеше крайният изход на мача – когато намалеше непредизвиканите грешки, рускинята нямаше отговор на мощните ѝ удари.

На полуфинал На Ли ще играе с фаворит номер едно в турнира Серена Уилямс. Американката прегази Карла Суарес-Наваро с 6:0, 6:0 и определено изглежда страшно в очите на всяка съперничка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес