Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР води парите от глоби за противоепидемичните мерки за безотчетни

23 октомври 2020, 14:31 часа • 8172 прочитания

"МВР не разполага с исканата информация по търсения разрез и критерий поради факта, че осъществява счетоводната си отчетност на начислена и касова основа, в съответствие с утвърдените от министъра на финансите сметкоплан на бюджетните организации и единната бюджетна класификация". Това гласи официален отговор на МВР на въпрос на Actualno.com, зададен по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Въпросът е следният: От датата на влизане в извънредно положение (13.03.2020 г.) до днешна дата какъв е размерът на събрани от МВР глоби за неспазване на мерки срещу разпространението на COVID-19? Отговорът е красноречив – няма разчет, като сметка за това изглежда трябва да се търси от финансовия министър. Сега това е Кирил Ананиев, но дали сметкопланът го е изготвил той или започналият настоящата година негов предшественик Владислав Горанов е съвсем друг въпрос.

Интересен факт е, че МВР има статистика на съставените административни актове за неспазване на противоепидемични мерки. Става въпрос за 22 929 акта – глобите се налагат по чл. 209а от Закона за здравето, според който за неспазване санкцията е от 300 до 1000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. Ако приемем, че всеки акт е валиден и наложената с него глоба е най-малко 300 лв., то общата сума възлиза на 6 878 700 лева. Разбира се, това едва ли е така, защото не всички актове са глоби с един и същ размер, а и със сигурност има обжалвани.

Приходите от глоби не са целеви и служат за покриване на плащания, казват от МВР в отговор на питане на Actualno.com за какво се харчат парите от събраните глоби.

Въпроси по реда на ЗДОИ за размера на събраните глоби са пратени до Центъра за градска мобилност в София (ЦГМ), както и до здравното министерство. Actualno.com очаква отговорите, особено от ЦГМ, след като съвсем наскоро излезе официална информация, че в Москва приходите от глоби за неносене на маски в градския транспорт са за милиони долари – колко точно, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес