Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР проверява как са разходвани парите за бежанци

23 октомври 2013, 10:23 часа • 17489 прочитания

МВР започна проверка за това как са се разходвали средствата на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) през последните години.

Според информация на вестник „Сега” похарчените от ДАБ средства през последните пет години възлизат на 20 млн. лева. Почти 4,2 млн. лева са дошли от Европейския фонд за бежанците.

МВР проверява и как са изразходвани 200 хил. лева, които кабинетът "Борисов" отпусна в края на миналата година за превръщане на бившите поделения в Харманли в лагер за бежанци. Разследване на "Сега" показа, в Агенцията за обществени поръчки няма данни как са били усвоени парите. По-късно се оказа, че въпреки вложените пари, проектът е изоставен, изградени са само телени огради, липсват канализация и ток, няма бани.

Въпросът за правилното изразходване на парите за бежанци беше повдигнат от от Европейската комисия, след като София поиска 6 млн. евро финансова помощ от Брюксел. В неделя еврокомисарят по бедствията и справяне с кризи Кристалина Георгиева заяви, че финансовата помощ вече е потвърдена, но по-големият проблем е как тя ще бъде усвоена.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес