Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОН призна за срив в онлайн системата на теста по природни науки, търси причините

15 октомври 2024, 12:40 часа • 391 прочитания

Прави се детайлен анализ на всички технически проблеми, възникнали по време на първия онлайн тест в системата на образованието по природни науки. Това заявиха от Министерството на образованието (МОН) относно информацията, че изпитът се е провалил. ОЩЕ: Онлайн изпитът по природни науки на деветокласниците се провали

През вчерашния ден входът в системата се е осъществявал през генериран QR код, а в днешния – чрез въвеждане на потребителско име и парола. "Това е довело до трудности при влизане и допълнително натоварване на системата", обясняват от ведомството.

Днес общо над 16 500 деветокласници са преминали през теста и са го предали. Останалите около 10 000 ученици са се отказали или са срещнали технически проблеми в хода на решаването му. За тях ще бъде организирана допълнителна дата, в която по желание могат да се явят отново на онлайн теста.

ОЩЕ: Подгряване за PISA 2025: Цял випуск на онлайн тест по природни науки в 800 училища

В двата дни от провеждането на първото онлайн изследване на уменията по природни науки в 9. клас общо около 45 000 ученици са решили теста. Подобен формат се организира за първи път в системата и цели да провери и готовността ѝ за организиране на различни изпитни формати изцяло на електронни устройства.

"Изпитът се провеждаше в два поредни дни на две отделни електронни системи, за да се тестват и различни технически решения. В понеделник (14 октомври) тестът премина безпроблемно в близо 800 държавни, общински и частни училища", съобщиха от пресцентъра на МОН.

Сегашното изследване поставя фокус върху важни теми от изследването PISA 2025, като типът задачи и средата се доближават до тези в международното проучване.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес