Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мохамед проповядвал сред християни?

02 януари 2013, 12:01 часа • 27334 прочитания

След като днес се разбра, че Христос е роден в... Македония, сега ново археологическо откритие е на път да предизвика остра полемика сред мюсюлманите. Археологическо откритие в Йемен е на път да докаже, че по времето на Мохамед в Мека е съществувал християнски храм, съобщава КРОСС. Изследователите са на мнение, че свещенниците в него са оказвали влияние върху проповедите на пророка, пише в своя статия британския Daily Mail.

По време на разкопки в градчето Зафар Пол Ял археолог от Германия открива камък с християнско изображение. Последвалите изследвания показали, че той е изработен около 530 г. от Хр.

Ял смята, че това откритие, както и някои други доказателства, свидетелстват, че преди около 1500 години района на Зафар е бил част от огромна арабска племенна конфедерация, в чийто състав влизал дори и град Мека, отстоящ на 900 километра северно.

"По всяка вероятност мултикултурната конфедерация, която е била дом за араби, евреи и християни, е процъфтявала между ІІІ и V век и се е ръководила от влиятелния пристанищен град Аден, намиращ се днес в южната част на Йемен", твърди археологът.

Германският вестник Spiegel на свой ред също публикува обстойна статия, посветена на откритието. В нея акцентът е поставен върху предположението, че по това време в тези земи е съществувала цяла християнска империя. Изданието обаче прави хипотезата, че напредъкът на християнството е предизвикало арабските владетели да се съюзят и да нападнат една християнска колония в град Найран, намиращ се в Саудитска Арабия. С това всъщност се поставя началото на своеобразната "свещена война" между византийците и африканците, която завършва чак през VІІ в. сл. Хр. с победата на исляма.

Редактор: Пламен Георгиев

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес