Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министерство алармира за опити да се опорочат изборите

17 май 2024, 18:08 часа •
Реклама

В последните дни се разпространяват неверни твърдения по отношение на процеса за удостоверяване на машините за гласуване, които очевидно имат за цел да опорочат процеса". Това се казва в съобщение на Министерството на електронното управление, изпратено до медиите.

Според ведомството основен приоритет на ръководството му е спазването на Изборния кодекс, което да гарантира доверието на гражданите в машинното гласуване. Още: Ръст в хакерските атаки с наближаването на изборите: От Русия ли идват?

"Министерството няма да допусне доверието на гражданите в машинното гласуване да бъде разрушавано чрез разпространяването на внушения в публичното пространство от лица, които със своите действия или бездействия допринесоха за опорочаването на машинното гласуване през месец октомври миналата година. Действия и бездействия, които доведоха българските граждани да бъдат лишени от възможността си за избор по какъв начин да гласуват", пишат още от там.

В позицията се казва още, че доверието на гражданите в машинното гласуване не трябва и не бива да бъде ползвано за политически и предизборни цели. Още: "Научихме си уроците": Валентин Мундров каза кога машините за гласуване ще бъдат удостоверени

"Всички действия в процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване са и ще бъдат публично оповестени. Министерството на електронното управление благодари на медиите за подкрепата, която получава от тях, чрез широкото отразяване на процеса по удостоверяване, което позволява на максимален брой граждани да се запознаят с всеки един етап от него", категорични са от МЕУ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес