Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко българи търсят спасение от данъка върху лихвите

02 януари 2013, 20:16 часа • 7965 прочитания

Само един на всеки десет българи, които имат депозит, ще се опитат да заобиколят новия данък върху лихвите чрез алтернативни финансови инструменти, прогнозира Асоциацията на търговските банки.

Според специалистите при средната лихва на пазара, ако бъдат вложени 10 хил. лева в депозит, след една година се печелят 500 лева. От тях 50 лева отиват в държавната хазна.

Същата сума, внесена на безсрочна спестовна сметка или безсрочен депозит, ще донесе по-ниска лихва. Парите обаче няма да се облагат с данък и ще имаме същата доходност, обясняват експерти. При сравнение на най-добрите предложения на пазара, при депозитите и безсрочните продукти, последните може да се окажат по-изгодни с известни ограничения.

„Например брой на разходни операции, които могат да се правят по спестовната сметка да речем не повече от два на месец - в противен случай банката започва да начислява някаква по-ниска лихва”, обясни Десислава Николова пред bTV.

Анализаторите очакват вложителите да решат дали да местят парите си от срочен в безсрочен финансов продукт едва след като изтекат сегашните им договори с банките - за да не губят натрупаната лихва.

Депозитите на населението възлизат на повече от 33 милиарда лева. Според експертите и през тази година българите ще продължат да увеличават парите, които спестяват в банки.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес