Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малка вероятност Кипър да подкрепи данък "депозит"

19 март 2013, 10:10 часа • 18111 прочитания

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис разговаря по телефона с председателя на Европейската комисия Оли Рен и евродепутата Елмар Брок, близък до канцлера на Германия Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

Анастасиадис е заявил, че кипърският парламент няма да подкрепи законопроекта за въвеждането на еднократния данък върху депозитите. "Когато ви предупреждавах, че в парламента няма мнозинство, което да одобри това споразумение, вие не ме послушахте. Предайте поздрави на госпожа Меркел", е казал кипърският президент.

По-рано парламентът отложи решението си за днес, вторник За приемането на решението са необходими 29 гласа, но президентската партия и подкрепилата го на изборите Демократическа партия (ДИКО) имат общо 28 гласа. В последните часове стана известно, че осем депутати от ДИКО също са решили да гласуват срещу законопроекта.

Безпрецедентната идея на Еврогрупата за еднократно облагане на депозитите в кипърските банки доведе до срив на еврото на световните валутни пазари. Сноши към 23:00 часа еврото падна спрямо долара с около 200 пипса - от ниво 1.3076 до 1.2873 евро за долар. Малко по-късно европейската валута възстанови около 1/3 от стойността си.

Кипър в понеделник предприе безпрецедентна стъпка като затвори своите банки до четвъртък, докато властите се опитват да предоговорят условията на спорната програма за икономическа помощ, която заплашва принудително да изземе от депозитите на вложителите 5,8 милиарда евро, пише вестник „Гардиън”.

Фанансовите министри от 17-те страни в еврозоната проведоха спешни видеоконферентни преговори и стигнаха до извода, че малките депозити не трябва да бъдат ударени толкова силно, колкото останалите. Те заявиха, че кипърските власти могат да преразпределят структурата на таксите върху депозитите, но останаха непоколебими, че общата сума трябва да остане същата. Кипърски държавни медии съобщиха, че сметките с по-малко от 20 хиляди евро могат да бъдат пощадени.

В същото време говорителят на руския президент Владимир Путин разкритикува плана, като го определи като „несправедлив, непрофесионален и опасен”.

Хиляди руснаци имат банкови сметки в Кипър, който се рекламираше като данъчен рай, за да привлече международните депозити в своята банкова система. Русия намекна, че обещаният руски заем за Кипър от 2,5 милиарда евро, който е жизнено важен, може да бъде поставен под съмнение.

В същото време министърът на финансите на Гърция Янис Стурнарас се опита да успокои гръцките граждани за това, че техните спестявания няма да бъдат обложени с данък, подобен на този, който Кипър смята да въведе, пише вестник „Катимерини”.

Стурнарас изключи възможността за това притежателите на депозити в гръцките банки да трябва да приемат загуби. „Искам да ви уверя, че няма никаква заплаха за гръцките депозити без значение дали парите са в кипърски банки в Гърция или в гръцки банки”, заяви финансовият министър.

Стурнарас настоя, че решението за Кипър е еднократно.

„Европейската комисия и Европейската централна банка също подчертаха това, така че гърците няма от какво да се страхуват”, добави министърът.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес