Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маларията излиза от контрол

02 ноември 2012, 12:20 часа •
Реклама

Азия трябва да намери трайно финансиране за борба с маларията и за постигане на целта за намаляване до 2015 г. със 75% на броя на заболелите и смъртните случаи на малария, се казва в доклад на Световната здравна организация /СЗО/, предаде БГНЕС.

В този документ, наречен "Побеждаване на маларията в Азия, Тихия океан, Северна и Южна Америка, Близкия Изток и Европа", партньорите Roll Back Malaria /Да отблъснем маларията/ и СЗО припомнят, че два милиарда души са потенциално изложени на болестта в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Маларията не познава граници, трябва да се фокусираме върху изпълнението на междурегионални и традиционни стратегии за действие", каза австралийския външен министър Боб Кар по време на конференцията "Малария 2012: Да спасим живот в Азиатско-тихоокеанския регион", която се проведе в Сидни.

В Африка са концентрирани повече от 80% от случаите на малария, сочат последните данни от СЗО, които сочат общо 655 000 смъртни случая в света през 2010 г.

Почти всички смъртни случаи извън Африка /46 000/ са в Азиатско-тихоокеанския регион, където 30 милиона души остават преносители на болестта, въпреки че има 50% спад в броя на заразените хора.

Индия, Индонезия, Пакистан, Мианмар и Папуа-Нова Гвинея са най-засегнатите страни.

Заради капризите на икономическата конюнктура и преструктурирането на световната помощ за развитие "този регион има нужда от силно политическо ангажиране", отбеляза Фатумата Нафо-Траоре, изпълнителен директор на Roll Back Malaria.

"Трябва да се разработят начини за финансиране на стратегии, обхващащи значителни и устойчиви национални инвестиции, включващи традиционната двустранна и помощ от други страни, както и наистина иновативни източници на финансиране", настоява тя.

Учените отбелязват, че щам, устойчив на артемизимина /китайска билка, която е в основата на антималарийните препарати/, представлява сериозна заплаха за излизане от контрол на епидемията в региона.

"Това явление е една от най-големите пречки пред стратегиите за контрол и ликвидиране на маларията в Азиатско-тихоокеанския регион", предупреждава Робърт Нюман, директор на Глобалната програма за борба с маларията на СЗО.

СЗО призова в края на септември правителствата на засегнатите държави да действат спешно, за да се ограничи разпространението на устойчивата форма, която вилнее в басейна на река Меконг.

Това са по принцип недостъпни гранични райони, където хората живеят в изолирани общности, бедни, често без условия за добра хигиена.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес