Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюрдите не се отказват да искат повече права в Турция

01 юли 2013, 10:27 часа • 6870 прочитания

Турската полиция за борба с масовите безредици използва сълзотворен газ и водни оръдия в неделя, за да разпръсне хиляди протестиращи в югоизточната част на Турция. Те демонстрираха за правата на кюрдите, според журналистите на място, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Около 8 хиляди души се бяха събрали в подкрепата на кюрдската кауза в Диарбекир в първия ден от движението, призоваващо правителството "да предприеме действия". Движението има за цел да окаже натиск върху властите за напредъка в мирния процес с кюрдите, за да изпълни правителството своята част от договорката с кюрдите.

Група маскирани демонстранти хвърляха камъни по полицията, която е отказа да позволи на събитието да се състои и полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия.

Четирима души, включително и един журналист, бяха ранени при сблъсъците, които продължаваха в началото на вечерта в няколко от улиците на Диарбекир, град в район, където населението е предимно кюрдско.

Лидерът на кюрдските бунтовници в Турция, Абдула Йоджалан, който излежава доживотна присъда в затвор на остров Имралъ, обяви във вторник началото на втория етап в мирния процес с Анкара, след като приключи изтеглянето на кюрдски бойци от турска територия.

Въоръжените сили на Кюрдската работническа партия /ПКК/ започнаха да се оттеглят миналия месец в базите си в Северен Ирак. Това бе първия етап от споразумението между бунтовническия лидер и Анкара за уреждане на кюрдския конфликт, отнел повече от 40 хиляди живота от 1984 г. насам.

Според турските медии, оттеглянето на бунтовниците е към своя край.

Във втория етап консервативното правителство в Анкара трябва да извърши необходимите реформи за увеличаване на правата на кюрдската общност, която е между 12 и 15 милиона от 76-милионното население на Турция.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес