Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кукерите от Струмско стягат реквизита за Сурва

20 декември 2012, 11:22 часа • 35921 прочитания

За благоевградските кукери краят на света няма да настъпи на 21 декември, защото гонят злото, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

"И да настъпи краят на света утре вечер, ние няма да умрем, защото гоним злото, виж за другите - не знам", твърди Любен Малючки, най-старшият сред сурвакарите от жк "Струмско". Няколко души от най-титулуваната кукерска група в Благоевград са се събрали на разпивка в гараж в квартала и помежду другото потягат костюмите за Сурва. Тази година групата, която наброява 70-80 човека, ще изненадат "конкуренцията" с животински сурати (маски –бел. ред.).

В гаража с изцъклени стъклени очи гледат две рогати глави на пръч, една на бик и една конска. "Сефте от 20 години правим нови животински глави, че старите вече не стават", обяснява Иван Хамбарджийски, мениджър на кукерската група. Тя е носител на "Златната маска" от фестивала в Перник, а миналата година бяха обявени за най-добрата гостуваща група на "Кукер-феста" в Симитли, предаде БГНЕС.

"Какви сме ли, ние сме секта, защото не сме добре - даваме луди пари за костюми, за едната страст само", обяснява Хамбарджийски. 5-годишният му син Иван-Младши има вече три години кукерски стаж зад гърба си, бие тъпана, драска с лъка по струните на кеменето. Един костюм от кози кожи струва към 15 000 лева, тия пари никога не се връщат, обясняват кукерите, които отпиват от чашите с вино и дъвчат наденици и пържоли.

Васил Ангелов, с артистичния псевдоним "Жоро Черния", първо нежно гали и показва дългите над две педи кози косми, с черен и бял цвят, след което надява костюма и започва да скача. За тренировка и за да покаже как се веят косите на Наоми Кембъл и Ким Бейсинджър. Звънците или чановете на групата са безценни, купувани са на старо, имат и хлопки, тежестта им не е за болен кръст. "Ядрото ни е от 70-ина души, на Сурва излизаме да гоним злото над 150, но при нас е закон да не вземаме външни хора, а само от Струмско. Виж другите не правят така, вземат отвсякъде, но ние си държим на традицията", обяснява доайенът на "бабугерите" Любен Малючки. Иначе старши на групата е Васил Удачки - Язовеца.

Редактор: Д. Симова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес