Красен Николов: Образованието по медийната грамотност трябва да започва от училище (ВИДЕО)

399
Красен Николов: Образованието по медийната грамотност трябва да започва от училище (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с журналиста от сайта Медиапул Красен Николов за проекта за медийна грамотност "Be MediaWise“.

Гостът споделя, че за да се различи пропагандата от вярната информация, най-просто нещо е да се провери дали заглавието отговаря на информацията в текста, има ли автор, да се провери дали този автор съществува, коя медия представлява, използвани ли са достоверни източници, като линкове към институционална информация например и др. Всичко това може лесно да се провери с Google инструментите.

Още: Николай Кръстев: Преразглеждането на събитията от Сребреница означава изкривяване на историята (ВИДЕО)

„Чисто еволюционно човешката психика е изградена така, че ние сме готови да защитаваме винаги своите разбирания, ние обичаме да сме прави и да защитаваме това, което мислим, че е вярно за нас. Човек трябва да бъде достатъчно гъвкав за да приема факта, който противоречи на неговите разбирания и това е една от основните цели на традиционните медии - да представят фактите, било то дали ни харесват или не, за да можем да вземем после правилни решения. [..] Няма нужда всеки път да се съгласяваме с това, което четем. Важно е да можем да различим факта от лъжата. Оттук нататък „всеки сам си преценя“, както стана модно напоследък да се казва. Но после - гласуваме, формираме света около себе си, водим разговорите в семейството, в близкия ни кръг, образуваме „балони“. Въпросът е тези „балони“, в които ние участваме, да не са дезинформационни, да не създаваме огромни групи, да не участваме в тази лавина от дезинформация, която на практика със социалните мрежи стана много по-лесна да ни залее.“, казва журналистът.

„Много дезинформационни кампании имат за цел да всяват разделение в обществата. Втората голяма цел е да покажат на хората, че отделният човек е инструмент в ръцете на някаква по-висша власт и той на практика няма избор, за да може да лиши този човек от идеята, че той всъщност може да се бори за да направи света около себе си по-добър, което е изключително важно за нашето общество. Ние сме пазарна икономика, демократична страна, има локални общности. Човек трябва да повярва в себе си, че може да промени средата около себе си и да се бори светът да е по-добър. Но в крайна сметка, когато ти повярваш, че си просто една бурма в ръцете на „великите сили“ или някакви странни тайни общества, които управляват живота ти, ставаш много по-лесно манипулируем.“

Още: Захари Карабашлиев: Любовта винаги е нещото, върху което можем да разположим историята (ВИДЕО)

За Красен Николов изкуственият интелект е както заплаха, така и възможност за борба с дезинформацията., т.к. той създава много бърз достъп и много лесна възможност за обработка на огромен обем информация за много кратко време. Например, чрез възможностите на Google всеки потребител може да получи информация кога за първи път е използвана дадена снимка в интернет, „което е много важно, защото ако примерно някакъв човек, бот или трол „постне“ във Facebook снимка и каже: „ето, това са убити деца в центъра на Одеса, просто копираш снимката, „пействаш“ я в Google анализ на снимки и то ти дава тази снимка всъщност кога за първи път се е появила онлайн. И най-вероятно ще разбереш, че тази снимка е от някакво друго събитие от преди 7-8 години.“

Целия разговор на Калин Манолов с Красен Николов гледайте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 30 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 30 юни 2024 г. (неделя)

Най-важните новини за деня: 29 юни 2024 г.

Преди избора на нов патриарх: Мощите на Св. патриарх Евтимий Търновски пристигнаха в София

Как ще бъде избран новият български патриарх? (ПРОГРАМА)

Започва регистрацията на делегатите за избора на нов патриарх

Кой има имен ден днес, 29 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 28 юни 2024 г.

Фаза на Луната на 29 юни 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com