Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов: Трябва да се създаде десен реформистки блок

23 юни 2013, 12:26 часа • 13890 прочитания

Трябва да се създаде десен реформистки блок, който да отвоюва държавата от мафията и да я върне на държавата.

Това заяви в политическия си доклад председателят на ДСБ Иван Костов на 11-то Национално събрание на партията, което се провежда в НДК, предаде БГНЕС.

Истинската реформаторска десница трябва да върне истинските демократични европейски ценности, подчерта Костов и продължи: Днес почти половината от българските граждани не са представени в парламента, тези хора са от активната част на страната и искат да бъдат чути. Арогантните назначения на Станишев и Доган, скандалите около Сидеров и Борисов, сринаха доверието към политическото представителство, каза той.

БСП, ДПС, "Атака" и ГЕРБ са колкото далече от политическите си послания, толкова и близо една до друга, това изкара хората по улицата, каза той. Най-общо казано, ги е страх да управляват. И продължи: демокрацията е представяне на различията и диалог, сега всичко това е подменено със скандали. Всички парламентарни партии представят днес чужди на гражданите интереси и гонене на власт, представяни от гонещи се на глутници политици. Това е резултат от дългогодишните опити на ДС с политическо и медийно вмешателство да отстрани знаещите и можещите от управлението.

Какви са политическите възможности на протестиращите днес, запита Костов в доклада си. През февруари те бяха изиграни от група политици, които окупираха цялото политическо пространство. Утре събитията могат да върнат Борисов и ГЕРБ на власт, после могат да го свалят. В политическа безизходица сме, констатира Костов.

Протестиращите и улицата не могат да променят статуквото, не могат да излъчат управление и всеки техен опит има опасност да върне мафията на власт, каза той.

Протестиращите са граждани, не са политици, а обществото е в политическия капан. Промяната на Изборния кодекс няма да попречи да се върнат днешните политици на власт. Какво можем да очакваме? Сега връщането на политиците от Тройната коалиция и днешните им първи стъпки в управлението води до ескалиране на политическите рискове в нова криза. Протестиращите днес усещат опасностите – че трябва да се спасяват, примерно не БДЖ, пенсиите и работните места, а българското общество и държавата. Трябва модернизация на страната. Но регресът в социалната, финансова и икономическата система се дължи на нежеланието на основната част от българското общество да промени живота си в европейска посока. Това разколебава политиците, които искат да променят статуквото.

Парализиращият управлението страх идва от съпротивата на обществото към западната европейска модернизация на България. Защо у нас мафията си има държава - защото представителната власт не е демократична, а олигархична, каза Костов. А политическото поведение отговаря на природата им, допълни той.

За мен тези всичките партии на власт в последните години са наши врагове, те не са ни политически опоненти, затова цялата ни съпротивителна енергия трябва да бъде насочена към тях, констатира Костов. Тези политици си имат имена - това са Сакскобургготски, Доган, Станишев, Борисов, Цветанов.

ЕНП атакуват Станишев и не искат да видят истинското лице на Борисов. ПЕС атакуват Борисов и не искат да видят истинското лице на Станишев. Г-н Барозу е посъветвал наскоро българските политици да се разберат – ами, те са се разбрали и от това произтичат нашите беди, посочи Костов.

Извънпарламентарните партии не се държат като опозиция на статуквото с изключение на ДСБ. Ние се провалихме на изборите, част от членовете ни загубиха мотивация, това обхвана и периферията на избирателите ни. Това са признаци, че ние се провалихме, че нашите послания не стигат до нашите поддръжници - това е признак на слабост, призна Костов.

Протестиращите виждат мафиотизираната политика и грозното лице на олигархичната власт, това не увеличава обаче доверието към нас. Питат ни защо допуснахте това? Потърсих вината и в себе си, наистина имам лична вина, че не съм спрял мафията. Отговарям си, защото не ни достигаха воля, умения и енергия. Възлагах надежди на членството ни в НАТО и ЕС, но те не се оправдаха. Трудната задача на ДСБ е заедно с истинските демократи да променим отношението на Запада към нашата политическа реалност. Моето мнение е, че западните ин партньори нямат политически код да разберат случващото се у нас. На това се дължи моето политическо и лично решение да подам оставката, за да намерите вие правилния път да излезете от тази ситуация, посочи Костов. Реформаторските идеи се нуждаят от ново реформаторско дясно ръководство на ДСБ, смята той.

Националното ръководство досега и водачите на листи на последните избори се събрахме и с голямо мнозинство номинирахме г-н Радан Кънев за председател на ДСБ, припомни Костов. Предлагам на Националното събрание да го изберем за водач на нашата партия, той има нужните качества, лидерът в него се събужда, а хората го даряват с подкрепа и доверие, даде оценката си Костов.

От 587 делегати по списък в работата на 11-то Национално събрание на ДСБ участват 413 члена на политическата партия.

"Бяхме свидетели на провала на управлението на ГЕРБ, което има социално и икономическо измерение", заяви в уводните си думи члена на партията Росица Рачева от трибуната на форума. "Вместо да се търси решение се премина към предсрочни избори. Енергията по време на кампанията бе фиксирана към манипулации и фалшификации, които отключиха гражданската енергия с призиви "Не на мафията!", посочи тя. Това изкара хиляди хора отново на улицата. Дълбоко съм убедена, че политиката може да се прави честно и в полза на хората, за да се възстанови справедливостта и честността в българската политика, каза Рачева.

Вече сме в период, в който можем да очакваме ескалиране на политическите рискове в нова правителствена и парламентарна криза. Какво може да очакваме от политиците в парламента и правителството? След провала на тройната коалиция дойде и провалът на ГЕРБ в управлението на страната. И двата екипа показаха пълна неспособност да решат, който и да е от въпросите „за хляба“. Със „зрелището“ особено Бойко Борисов и Цветан Цветанов се справяха по-сръчно. Сега, връщането на политиците от тройната коалиция и провалите още в първите им стъпки, дестабилизираха политически страната. Това ще се задълбочава, независимо от продължителността на мандата на тяхното управление, каза Иван Костов. Наблюдателите казват, че не протестират бедни хора. Сигурен съм, че ако политическата нестабилност продължи и ескалира в нова криза, това така ще разбие българската икономика и социални защитни мрежи, че протестиращите днес ще понесат основните щети от катастрофата. След определен срок политическата криза ще предизвика икономическа, финансова и банкова криза в страната. Убеден съм, че протестиращите усещат тези опасности. Усещат, че трябва да се спасява не енергетиката, БДЖ, пенсиите, и Бойко Борисов от убийство в ареста. Трябва да се спасява българското общество и държава, каза Иван Костов.

Следва да си дадем сметка, защо у нас „мафията си има държава“? Защото представителната партийна система на страната не е демократична, а олигархична. Всички днешни ръководства на управляващите и опозиционните партии не само са свързани, те са част от мафията, сред тях са олигарсите. Тяхното политическо поведение отговаря на природата им. То е съвсем просто: „Ти си на власт, аз викам, че крадеш и рекетираш, после аз крада и рекетирам – ти викаш“. За мен тези всичките са наши врагове. Те не са политически опоненти в демократична страна. Затова цялата съпротивителна енергия на ДСБ трябва да бъде насочена срещу тях и да не се разсейва по цели извън тези партийни ръководства.

Наш противник не са техните партийни кариеристи, не са рекетираните банкери и предприемачи. Наш противник не са дори монополистите, а политиците, които им позволяват да злоупотребяват с господстващото си положение. Тези, които позволиха злоупотребите на монополистите и съдействаха страната ни да бъде мафиотизирана, си имат имена. Това са Сакскобургготски, Доган, Първанов, Станишев, Борисов и Цветанов. По отношение на зловещата роля, която играят в грозния политически театър, няма никакво значение дали са аристократи или доносници, комунистическа номенклатура или мутри, турци или българи, каза Иван Костов.

Възлагахме големи надежди на членството на България в НАТО и ЕС. Те не се оправдаха. Отделни политически формации и правителства в НАТО и ЕС, подкрепят своите негодници в нашата страна, без да ги интересуват последствията върху нашия живот. Ще бъде напълно погрешно да се споделят илюзии за помощ отвън, докато западните лидери не спрат да третират политически ново присъединените страни като дошли от третия свят. Ние идваме от втория, от комунистическия свят. И не е умно първо да бъдем пращани в третия, за да се присъединим накрая към първия. Трудната задача на ДСБ на всички български демократи е заедно с истинските демократи в новоприсъединените страни да променят отношението на Запада към нашата вътрешнополитическа реалност, каза Иван Костов.

Според Иван Костов корените на политическата дестабилизация на първо място са в спряната модернизация на страната. Но регресът в политическата, социалната и икономическата системи на България се дължи не само на неспособността на управляващите да намерят решения на проблемите от страна. Дължи се, според мен основно, на нежеланието на значителна част от българското общество да промени начина си на живот в положителна, в европейска посока. Дори тези, които станаха собственици на земи и други имоти, и получават от това сериозни доходи, не станаха двигател на промените, и дори не ги защитават. Това разколебава всеки компетентен управляващ да вземе и реализира непопулярни антикризисни решения. У нас изтезават реформаторите. Ние точно заради реформите събрахме ненавистта и злобата на посткомунистическото ни обществото. … Парализиращият управлението страх идва от съпротивата на това общество на западноевропейската модернизация на България.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес