Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционният съд не работи до избирането на нов член

15 ноември 2012, 15:12 часа • 7766 прочитания

Конституционният съд не работи до избирането на нов член от парламентарната квота. Това стана ясно от отговор на министъра на правосъдието Диана Ковачева на брифинг в Министерството на правосъдието.

По закон конституционните съдии трябва да изберат председател на Конституционния съд в пълен състав. След неуспешния опит на Венета Марковска да положи клетва като конституционен съдия от парламентарната квота, съставът на КС не е пълен. На въпрос – това означава ли, че на практика Конституционният съд не работи, министър Ковачева отговори: "Очевидно, да".

Процедурата започва отново в Народното събрание, посочи Ковачева. Тя се надява този път да има достоен кандидат, както и да има достатъчно време, за да не се окаже, че се прибързва. Каузата на почтеността спечели, заяви Диана Ковачева. Очевидно Венета Марковска в момента е във висящо положение, посочи министърът. Не виждам как ще остане във ВАС при тези обстоятелства, заяви министър Ковачева. Това очевидно е прецедент, няма друг такъв казус, продължи тя.

Според Ковачева, ако се приеме, че Венета Марковска е освободена от ВАС, това е лесният вариант и тя може отново да се яви на конкурс, съобщи БГНЕС.

В решението на висшите магистрати е записано, че Венета Марковска се освобождава от длъжностите, които заема във ВАС "от датата на встъпване в длъжност в КС". В решението на ВСС не е посочена законова разпоредба, според която ВСС освобождава Марковска безусловно. Затова Венета Марковска отново е подала оставка като зам.- председател на Върховния административен съд и ВСС трябва да я гласува.

Министър Ковачева смята още, че на самото пленарно заседание е трябвало да се разгледа по - подробно сигналът срещу Венета Марковска. Реакциите трябва да са своевременни и адекватни, коментира Ковачева. Критиката на ЕК беше сигнал, че ЕК следи внимателно България, подчерта тя и допълни, че споделя критиките на ЕК срещу българския парламент.

Редактор: Евгения Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес