Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя ще е новата кралица на тениса – балът на претендентките „Уимбълдън” започва

23 юни 2013, 13:36 часа • 32408 прочитания

Обществената и политическа криза в България кипи с пълна сила, но също така големият казан с тенис емоции започва да възвира и да поглежда към точката на кипене – от утре, 24 юни, започва третият турнир от Големия шлем за годината – „Уимбълдън”.  Кой ще е шампион, кои ще са разочарованията, кой ще изненада приятно, какво ще е българското участие – нека видим дамската схема.

Българското участие


На трева Цветана Пиронкова се преобразява и определено тази настилка пасва най-добре на стила ѝ. Не е тайна, че форхендът на Цвети е много далеч от изискванията за топ играч дори при жените, но честите сечени удари, които Пиронкова използва от тази страна и които са безмилостно наказвани на други настилки, на трева имат много добър ефект – заради специфичния отскок на топката от тревната настилка. Затова и Пиронкова има толкова силни резултати на Уимбълдън – полуфинал през 2010 година и четвъртфинал през 2011 година.

Сега жребият беше благосклонен към нашето момиче – то започва с 21-вата поставена в схемата Анастасия Павлюченкова, която не е в много добра форма. За букмейкърите Пиронкова дори е фаворит, макар да е с около 40 места по-назад от противничката си в ранглистата. Евентуален следващ противник ще е опасната Магдалена Рибарикова, която има титла на трева и много успешна игра на тази настилка, а в трети кръг, ако Пиронкова стигне дотам, ще се изправи измежду някоя от Надя Петрова и Петра Мартич. А на осминафинал вероятно в тази част на схемата ще чака номер 4 Агниешка Радванска.

Прогноза: Втори кръг

Фаворитите:

Серина Уилямс


Каквото и да се каже за американката на трева, ще е малко. Действща шампионка тук, с общо пет титли при седем играни финала. Откакто загуби на четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия от Слоун Стивънс Серина няма загуба в турнир от Шлема. Нещо повече – за последно през този сезон тя загуби в Дубай от Марион Бартоли и има вече шест титли – Доха, Маями, Чарлстън, Мадрид, Рим, Ролан Гарос.

В половината на Уилямс като по-опасни съпернички се очертават Сабине Лисицки, Агниешка Радванска и На Ли. Уилямс обаче може да играе само с Лисицки и някоя измежду Радванска и Ли, като определено най-голяма опасност за нея би била китайката заради по-агресивния стил на игра. Радванска може да я затрудни, но стилът ѝ е твърде мек. С Лисицки Серина може да играе на осминафинал, но преди това германката има трудни съпернички в лицето на Франческа Скиавоне, Елена Веснина, Саманта Стоусър, Мария Кириленко или Лора Робсън, Юлия Гьоргес.

Прогноза: Шампион

Мария Шарапова


Рускинята има титла на Уимбълдън от 2004 година, но това вече е твърде далеч във времето. Затова изглежда е време Шарапова отново да стигне до финал поне, още повече че е в четвъртината, където най-големият съперник след поставените е Сара Ерани – нисичката италианка, която на трева е отчайваща. За Шарапова първото сериозно препятствие се очертава Луцие Шафаржова в трети кръг, но чехкинята не е в особено добра форма, а на полуфинал евентуално ще се изправи срещу някоя измежду Виктория Азаренка и Петра Квитова.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Неизвестните величини:

Петра Квитова


Преди две години чехкинята взе титлата на Уимбълдън и беше много близо до първото място в ранглистата, а сега се бори със зъби и нокти да остане в топ 10 на света. Дотук резултатите на Квитова през годината са по-скоро посредствени, но за нейния стил на игра тревата е идеална настилка – така че ако на Уимбълдън няма избухване, трудно до края на годината ще се намери по-подходящ турнир.

Квитова ще има опасен съперник още във втори кръг, най-вероятно мощната Ярослава Шведова, а в трети кръг се очертава мач с не по-малко трудната, особено на трева, левичарка Екатерина Макарова. Феновете на тениса обаче очакват с нетърпение евентуалния четвъртфинал с Виктория Азаренка.

Прогноза: Финал/Трети кръг

Виктория Азаренка


На трева световната номер две няма някакви особени постижения, но поне откъм жребий тази година трудно може да се оплаче. Реално до евентуален сблъсък на четвъртфинал с Квитова Азаренка няма никаква особена трудност по пътя си. След Квитова 99% ще има мач с Шарапова, а финалът най-вероятно ще е със Серина Уилямс – разбира се, ако Азаренка намери сили за подобна серия.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Приятната изненада:

Южени Бушар


Канадката, която победи на „Ролан Гарос” нашата Цветана Пиронкова, има всички качества да се превърне в сериозен фактор в женския тенис след някоя и друга година. На този „Уимбълдън” Бушар има много добър жребий – мач с Галина Воскобоева в първи кръг, след това евентуален мач с номер 12 в схемата Ана Иванович, която на трева не е показвала някакви особени резултати в кариерата си и е възможно да бъде изненадана от канадката. При победа над Иванович Бушар може да стигне и до мач с Квитова на осминафинал.

Прогноза: Осминафинал/Втори кръг

Потенциалното разочарование:

Каролине Вожнячки


Датчанката не може да спре пропадането във формата си – допусна загуба в Ийстборн от Джейми Хемптън, а на „Ролан Гарос” загуби във втори кръг. Сега Вожнячки има приемлив жребий, но това може да е нож с две остриета – втори кръг евентуално с някоя измежду петра Цетковска или Дона Векич, а трети като нищо със Слоун Стивънс – все млади и надъхани момичета в добра форма, способни да поднесат ново разочарование на бившата номер едно.

Прогноза: Трети кръг/Втори кръг

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес