Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайските мултимилионери емигрират

19 декември 2012, 13:06 часа • 12048 прочитания

Уморени от замърсяването, некачествената храна и икономическата несигурност, 1/3 от китайските мултимилионери са емигрирали, а половината от живеещите в страната също обмислят дали да не заминат, сочи ново проучване, цитирано от "Телеграф".

Изследването на Китайската академия по социални науки заключава, че китайските предприемачи напускат страната в опит да запазят състоянието си, да образоват по-добре децата си и да подобрят качеството си на живот.

Данните бяха изнесени в държавните медии и видни общественици и експерти с огромна загриженост предупредиха за опасността, която би представлявала тази "емиграция".

"Тяхното заминаване ще е голяма загуба за Китай", заявява Уанг Хуяо, един от авторите на доклада.

Данни, разпространени миналата година от Китайската банка, също показаха, че половината от милионерите в страната обмислят да емигрират. Предишно проучване пък заключаваше, че 60% от китайците, притежаващи поне 1,6 млн. долара, са открити за възможността да станат "инвестиращи имигранти".

Рупърт Хугуерф, създател на специализираното издание "Хурун", смята, че данните са "свръхчувствителна тема на политическо ниво", заради извода, че китайските елити може би нямат вяра в политическото и икономическото бъдеще на страната.

Хугуерф също така смята обаче, че мнозина от тези "емигранти" просто търсят друго място отвъд океана, на което да се установят, и не смятат да късат връзките си с родината.

"Ако капиталът си замине заедно с тях, това е потенциален риск, защото ще бъде загубен 50% от капитала на страната. Но на практика, няма да бъде точно така. Повечето от предприемачите, които аз познавам, няма да се откажат от Китай. Те са отраснали тук, горди са и няма да обърнат гръб на родината си", допълва той.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес