Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър въвежда 25% данък върху депозитите в „Банк ъф Сайпръс”

23 март 2013, 16:05 часа
Реклама

Данък в размер на 25% върху депозитите над 100 000 евро в най-голямата банка в страната „Банк ъф Сайпръс”, може да въведе Кипър. Това заяви министърът на финансите на страната Михалис Сарис, цитиран от РИА Новости.

„В предишните 24 часа се обсъждаше именно такава цифра”, отбеляза Сарис на въпрос на журналист за 25-процентно отписване на депозитите.

По неговите думи на преговорите с „тройката” международни кредитори е бил постигнат „реален прогрес”. Преговорите ще продължат по-късно в събота.

Не е изключено законопроектът за „подстрижката” на банковите депозити да бъде внесен в парламента още в събота вечерта. За неделя е насрочена извънредна среща на Еврогрупата, на която ще бъде разгледан вторият за последната седмица план за спасяването на кипърската икономика.

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис съобщи, че е постигнат „значителен напредък” в разговорите в събота с представителите на ЕС и МВФ относно постигането на споразумение по спасителния план за почти банкрутиралата островна държава, предаде АФП.

„Значителен напредък е постигнат в посока на постигането на споразумение с тройката”, съобщи министърът в изявление след първоначалните разговори с представители на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Сарис поясни, че все още има „няколко възникнали въпроса, нуждаещи се от още работа” в преговорите с международните кредитори. Той показа, че срещата е приключила и експертите оценяват детайлите по предложения от кипърското правителство спасителен пакет, а по-късно днес ще има нова среща.

Днес бивш ръководител на кипърската централна банка обвини ЕС, че „изнудва” Никозия със своя спасителен план. Атанасиос Орфанидис смята, че подобно поведение поставя под риск целия европейски проект.

Орфанидис, който беше директор на Централната банка в периода от 2007г. до 2012г., обвини кипърското правителство, че не е имало политическия кураж да действа преди две години, за да реши своите проблеми.

Икономистът коментира, че изискването към Никозия да наложи данък върху банковите депозити е с цел да разтърси икономиката на средиземноморския остров.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес